Svečano otvaranje Twinning projekta „Jačanje kapaciteta Instituta javne uprave – Jordan” u Hašemitskoj Kraljevini Jordan

Svečanost otvaranja Twinning projekta “Jačanje kapaciteta Instituta javne uprave – Jordan” održana je 27. svibnja 2024. u Ammanu. Projekt je započeo 25. veljače 2024. godine i traje 24 mjeseca. Ovaj projekt financira EU i vrijedan je 1.800.000,00 EUR. Provodi se u partnerstvu između tri države članice: Finske kao vodećeg partnera, Hrvatske i Njemačke kao sudjelujućih partnera i Instituta za javnu upravu (IPA) Hašemitske Kraljevine Jordan kao korisničke institucije. Nositelj projekta na strani Republike Hrvatske je Državna škola za javnu upravu (DŠJU), a gđa Valentina Miličić, pomoćnica ravnatelja u DŠJU je voditeljica projekta s hrvatske strane. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) je odgovorna za administrativno i financijsko upravljanje projektom vezano uz doprinos hrvatskih institucija. Gospodin Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a i gospođa Nirvana Sokolovski, voditeljica Twinning službe u SAFU, sudjelovali su u Ammanu na svečanosti otvaranja projekta.

Specifični cilj projekta je jačanje kapaciteta IPA-e poboljšanjem kvalitete usluge, učenja i razvoja te korištenjem mogućnosti koje nudi digitalizacija.

Tijekom svečanosti nazočnima se obratila voditeljica projekta zemlje korisnice NJ.E. ing. Siham Alkhawaldeh, ravnateljica IPA-e, koja je zahvalila EU na potpori ovome projektu. Prisutnima su se obratili i voditelji projekta iz sve tri države članice. Finski voditelj projekta dr. Kyösti Väkeväinen, direktor Finskog instituta za javno upravljanje (HAUS) predstavio je ukratko iskustvo HAUS-a u provedbi Twinning projekata i izrazio podršku i želju da ovaj projekt potakne slične inicijative i projekte u budućnosti. Gospodin Oliver Valk, voditelj projetka s njemačke strane, koji je savjetnik za politiku u njemačkom Saveznom Ministarstvu za ekonomska pitanja i klimatske akcije istaknuo je kako je ovaj projekt dio optimizacijskog mozaika transformacije javne uprave u Jordanu. Voditeljica projekta iz Hrvatske, gospođa Valentina Miličić, pomoćnica ravnatelja DŠJU ukratko je predstavila značaj ovog Twinning projekta za DŠJU i sve ostale hrvatske institucije uključene u ovaj projekt te zaželjela uspješnu provedbu projekta. NJ. E. Tomislav Bošnjak, veleposlanik Republike Hrvatske također je pozdravio sve goste i sudionike te naglasio važnost i koristi Twinning instrumenta u reformi i transformaciji javne uprave diljem svijeta.

Skip to content