Svečano otvoren Eko kampus “Krka” u Puljanima

U nazočnosti ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak i izaslanika predsjednika Vlade, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, svečano je otvoren Eko kampus “Krka” u Puljanima u Nacionalnom parku “Krka”, u sklopu projekta “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”, vrijednog preko 80 milijuna kuna. 

Na svečanosti su sudjelovali i Nikolina Tkalčec, v.d. ravnatelja SAFU, Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina i Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove “Nacionalni park Krka”.

Ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo otvorenjem novog Eko kampusa rekavši kako će ono biti ishodište edukacije posjetitelja o prirodnim značajkama Nacionalnog parka i važnosti njegova očuvanja.

“Ovaj projekt sa svojim posjetiteljskim i edukacijsko-prezentacijskim sadržajem će stvorit nove mogućnosti za razvoj turističkih proizvoda koji će privlačiti posjetitelje i ujedno ih, na zabavan način, educirati o prirodnim i kulturnim vrijednostima kao i potrebi njihove zaštite”, kazala je ministrica Tramišak.

Istaknula je i kako je iz EU fondova ukupno dosad na području cijele Hrvatske ugovoreno skoro milijardu kuna vrijednih projekata iz područja prirodne baštine, od čega je 600 milijuna kuna izdvojeno za izgradnju čak 17 prezentacijskih centara diljem Hrvatske.

Ministar Filipović poručio je kako Krka, autentična i posebna u svjetskim okvirima, očuvana i obogaćena sadržajima “treba biti mjesto gdje ponosno dovodimo svoju djecu i pokazujemo kako trebamo čuvati ono što je naše. Da bi i oni čuvali za one koji tek dolaze”.

U sklopu projekta dovršeno je uređenje bivšeg vojnog kompleksa u Puljanima u Posjetiteljski centar „Eko kampus Krka“ površine 422m² te je uređen Centar za interpretaciju prirode „Krka – vrelo života“ u Kistanjama spajanjem tri dvoetažna objekta u jednu cjelinu.

Osim građevinskih i infrastrukturnih zahvata te opremanja sadržaja unutar centara, uređene su i tri pješačke staze te nabavljena dva električna broda za prijevoz posjetitelja, što će dodatno doprinijeti mogućnostima razvoja srednjeg i sjevernog dijela Parka.

Foto: Facebook/Krka National Park 

Skip to content