Svečano otvoren KLIK Pula

Svečano je otvoren Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma KLIK Pula, a riječ je o trenutačno najvećoj investiciji na području obrazovanja u Istri.

Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodilo se putem dva projekta – Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti oko 12,5 milijuna eura, a ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić je istaknuo kako je to primjer dobre prakse kombiniranja EU fondova.

“Izuzetno smo zadovoljni dinamikom ovog projekta čija provedba je tekla bez ikakvih većih izazova te smo trenutno u fazi zaprimanja završnog ZNS-a. Uvjeren sam kako će učenicima od sada biti još ljepše, ugodnije i zabavnije učiti u školi te kako će nastavnici dobiti mogućnost uz primjenu teorije primjenjivati i praktični dio u nastavi što se pokazuje kao važan faktor u razvoju inovativnih znanja i vještina“, izjavio je ravnatelj Jelić te naglasio kako je SAFU do sada samo na području Grada Pule u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 17 projekata ukupne vrijednosti 57,5 mil. €, od čega je 39,9 mil. € bespovratnih sredstava, dok je na području cijele Istarske županije SAFU u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 41 projekt ukupne vrijednosti 119,2 mil. €, od čega je 70,9 mil. € bespovratnih sredstava.

U Hrvatskoj se trenutno radi 25 projekata Centara kompetentnosti, do sada je realizirano 11, a po dovršetku svih centara, do 2025., oni će biti okosnica hrvatskog strukovnog obrazovanja u budućnosti, rekao je izaslanik predsjednika Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić prilikom otvorenja KLIK Pula. U toj će se školi, dodao je, educirati novi mladi kadrovi koji će zauzimati svoje mjesto na tržištu rada s konkretnim znanjima u turizmu

“Znanje dolazi u izravnu svezu s kvalitetom turističkog proizvoda i stvaranje novih kadrova. To će biti tvornica novih mladih inovativnih umova u turizmu i zato je to izrazito bitan projekt kako za Istru, tako i za Hrvatsku i vjerujem da će dati doprinos kvaliteti turističkog proizvoda kojoj svi težimo. Ovakvi centri su uistinu zalog za budućnost”, rekao je ministar Erlić, dodavši da je važno posvetiti se kvaliteti odnosno tome što je Istra već odavno prepoznala i na čemu je poznata u Hrvatskoj. Osim toga, naglasio je, grade se novi vrtići, nove škole, digitalizirane su sve škole, izgradili smo moderne studentske domove i nastavljamo dalje jer obrazovanje je temelj modernog društva.

Istarski župan Boris Miletić rekao je da je ovaj mandat u znaku velikih investicija u obrazovanje jer je “upravo obrazovanje jedno od najznačajnijih stupova društva kad se govori o znanju i konkurentnosti”. Centar KLIK Pula bit će rasadnik novog i kvalitetnog kadra koji će još snažnijim povezivanjem s gospodarstvom znati odgovoriti na izazove na tržištu rada, dodao je.
Odlukom Ministarstva turizma, u srpnju 2018., Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu imenovana je Centrom i time je stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove.

Prvi projekt se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula, a nositelj je bila Istarska županija te mu je ukupna vrijednost 6,6 milijuna eura, od čega je 3,9 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 2,6 milijuna eura sufinancirala je Istarska županija. Nakon provedenog postupka javne nabave za odabir izvođača radova na rekonstrukciji i dogradnji Centra KLIK Pula te potpisa Ugovora s tvrtkom DE CONTE d.o.o., građevinski radovi krenuli su u rujnu 2022.
Drugi je projekt obuhvatio uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave. Vrijednost projekta je 5, 9 milijuna eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.


Izvor: HINA
Foto: HINA i Istarska županija

Skip to content