Svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama

U Varaždinskim Toplicama predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano je otvorio preko 18 milijuna eura vrijedan Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, a na otvorenju su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić i mnogi drugi.

Premijer Plenković je naglasio da je Nacionalni rehabilitacijski centar ogroman i važan projekt za hrvatsko zdravstvo i zahvalio ministru Berošu, ravnatelju bolnice, gradonačelnici, županu i drugima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

„Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge, a učinili smo sve da se financijska konstrukcija ovoga projekta zaokruži. Nadam se da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno ovdje, dobiti najbolju uslugu i skrb. Riječ je o pacijentima u vrlo teškim situacijama te je stoga posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija. Dosad smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kad se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, ulaganja će prijeći dvije milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno“, istaknuo je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš je napomenuo kako Nacionalni rehabilitacijski centar ima izniman značaj.

„Godišnje u Hrvatskoj oko 500 osoba obolijeva od takozvane parapareze, paraplegije i tetrapareze. U ovom trenutku imamo više od 8 000 osoba koje su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, a godišnje imamo više od 14 000 hospitalizacija. Sada imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika“,  naveo je ministar Beroš.

Varaždinski župan Anđelko Stričak izjavio je kako je Specijalna bolnica Varaždinske Toplice već godinama prepoznata kao vrhunska ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te da otvorenjem Centra postaju javna zdravstvena ustanova u kojoj će iskusni liječnici, fizioterapeuti i drugi medicinski djelatnici s pacijentima raditi i uz pomoć najmodernije robotske opreme.

Ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić poručio je kako se ostvario san svih koji se godinama bave rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine.

„U našoj Specijalnoj bolnici jedini se u Hrvatskoj već desetljećima bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, koji zahtijevaju specifičan pristup i tretman. Ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti. Ovaj Nacionalni centar, koji je opremljen najsuvremenijim uređajima, sada će još jače raditi upravo na tom cilju“, istaknuo je Kovačić.

Foto: Varaždinska županija

Skip to content