Svečano otvoren „Pelješki most“

Svečano je otvoren i pušten u promet „Pelješki most“, izgrađen u okviru projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, ukupne vrijednosti oko 520 milijuna eura, od čega je 357 milijuna eura sufinancirano europskim sredstvima čime je postignut cilj značajnog jačanja prometne povezanosti državnog teritorija na samom jugu Republike Hrvatske.

Prilikom svojeg obraćanja Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako se radi o povijesnom danu za Hrvatsku te uputio zahvalu svima izvođačima i vladama koje su radile na realizaciji projekta za koji je rekao da je projekt ponosa kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

“Ostvarili smo hrvatski san. Budimo sretni da će oni koji će koristiti ovaj most dati svoj doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske, boljoj prometnoj povezanosti, boljim prihodima od turizma, a iznad svega kvalitetnijem životu svih ljudi koji žive u južnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije”, rekao je premijer Plenković.

Kazao je da je projekt realiziran na načelu solidarnosti, što znači da se pomaže onima koji su manje razvijeni da dosegnu stupanj razvijenosti onih koji su više razvijeni.

“Pokazali smo vještine u izvedbi, ideji i financiranju projekta, mislim da je to veliko ohrabrenje za druge infrastrukturne projekte u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost zbog mogućnosti svjedočenja, za Hrvatsku, povijesnom trenutku.

„Ovo čemu danas svjedočimo zlatnim slovima ostat će upisano u suvremenoj povijesti Hrvatske i hrvatskoga naroda. I postoji li nešto što bismo danas mogli reći, a da nije već rečeno, o dugoj povijesti čežnje za spajanjem svoga teritorija, o važnoj podršci Europske komisije, o velebnom izdanju i impresivnoj izgradnji Pelješkog mosta, o njegovom gospodarskom, prometnom i, nadasve, nacionalnom značaju. Postoji li danas nešto veće i veličanstvenije od ovog trenutka u kojem čujemo i osjećamo samu radost, uzbuđenje i ponos iznad svega?“ – istaknuo je ministar Butković te podsjetio kako će Pelješki most skratiti vrijeme putovanja, olakšati svakodnevni život, donijeti mnogobrojne dobrobiti u gospodarskom i u svakom drugom smislu.

Svečanosti puštanja u promet Pelješkog mosta nazočio je cjelokupan državni vrh, predstavnici europskih, međunarodnih i vjerskih institucija, predstavnici akademske i stručne javnosti te brojni hrvatski građani, a okupljenima se video pozivom obratio i kineski premijer Li Keqiang.

Također, na svečanosti je sudjelovala i v.d. ravnatelja Nikolina Tkalčec s ostalim predstavnicima iz SAFU.

Foto:HINA

Skip to content