Svečano otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA

CRTA, projekt vrijedan 38 milijuna kuna, referentni je centar za istraživanja, razvoj i implementaciju robotskih sustava, a aktivnosti Centra usmjerene su prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini gdje će tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad zamijeniti fleksibilni, svestrani i adaptivni robotski sustavi. Osim toga, osigurani su vrhunski radni i obrazovni uvjeti za znanstvenike, studente strojarstva, inženjere i medicinsko osoblje.

Premijer Plenković čestitao je 100. obljetnicu osnutka Fakulteta strojarstva i brodogradnje i naglasio: \”Znanost je, uz obrazovanje, javno dobro. To je ključ za postizanje uspjeha – osobnoga, društvenoga, a naravno i gospodarskoga razvoja cijelog društva i cijele države.\”

„Ovaj projekt je sjajan primjer kako ulagati u budućnost i ostvarivati rezultate koji nas stavljaju u korak s najsuvremenijim trendovima u znanstvenim disciplinama“, poručio je premijer Plenković.

Dodao je  i da Vlada želi sustav znanosti učiniti učinkovitijim, međunarodno prepoznatljivijim, a ujedno i pokretačem razvoja hrvatskog gospodarstva. A upravo je STEM područje, rekao je premijer Plenković, temelj budućnosti.

Ispred SAFU-a Svečanom otvorenju prisustvovala je i zamjenica ravnatelja Josipa Herceg Zeba.

IZVOR: HINA, Vlada RH

Skip to content