Svečano otvorena Kuća podrške „Mali princ“ u Đurđevcu

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike otvorio je zgradu Kuće podrške „Mali princ“ u Đurđevcu, namijenjenu pružanju raznih socijalnih usluga, poludnevnom boravku i stanovanju osoba s teškoćama u razvoju, članova Udruge Mali princ.

Investicija vrijedna 14,2 milijuna kuna, koja se u stopostotnom iznosu financirana sredstvima EU iz Operativnog programa „Konkurentnosti i kohezija“ 2014.2020., uz izgradnju i opremanje zgrade u potpunosti prilagođene osobama s teškoćama u razvoju, obuhvatila je i uređenje okoliša i nabavu specijalizirane opreme uključujući i vozilo za prijevoz osoba s teškoćama u razvoju. Korisnik projekta je Udruga Mali princ, dok su partneri projekta Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

Ministar Marin Piletić je naglasio važnost partnerstva lokalne zajednice i državnih institucija na temelju kojeg se i mogu omogućiti ovakvi projekti koji će donijeti mnogo smijeha i veselja.
„Mislim da je ovo svakako jedna od najljepših božićnih bajki. Omogućiti nekome dom pa i kuću podrške, raditi u partnerstvu s lokalnom zajednicom zaslužuje jedno veliko hvala. Ovo je nešto što nas kao ljude oplemenjuje i što govori koliko su ljudi veliki i koliko velika srca imaju. Neka vam ova kuća zaista bude kuća podrške, smijeha i veselja“, rekao je ministar Marin Piletić.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je zadovoljan što je ovaj projekt ostvaren u Đurđevcu.
„Jako mi je drago da ste svi danas ovdje jer to znači da smo uspješno priveli ovaj projekt kraju i da će objekt biti stavljen u funkciju i da će najsretniji biti oni koji to najviše zaslužuju, a to su njegovi korisnici. Zahvaljujem predsjednici na odličnoj suradnji jer nije lako kao udruga provoditi projekt od 15 milijuna kuna. Znamo svi kakva je odgovornosti i kakve se stvari mogu dogoditi u provedbi ovakvog projekta“, poručio je Janči.

Predsjednica Štefan naglasila je kako će prostor od 565 kvadratnih metara koristiti 35 osoba, a pokrenut će se i nova socijalna usluga organiziranog stanovanja uz podršku u kojem će moći boraviti osam osoba. Zahvalila je svima na pomoći i naglasila kako je projektom dokazano da zdravstvene teškoće nisi prepreke već izazov.
„Našoj djeci, osobama s intelektualnim teškoćama nužna je svakodnevna podrška. Oni žele ravnopravno živjeti u zajednici, biti povezani i uključeni u društvena događanja. Žele utjecati na svijet i život oko sebe, imati pristup kulturnim, socijalnim i zdravstvenim uslugama. Pravo na inkluziju za nas nije samo pravo na novčana sredstva, već na prihvaćanje, podržavanje i uključivanje u lokalnu zajednicu“, istaknula je Štefan te dodala kako je projekt završen pet mjeseci prije roka.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković je rekao da ovaj projekt ne bi mogli realizirati bez državnih i EU sredstava, podrške Vlade i resornih ministarstava.
„Još postoje iz ovog resora projekti i programi koji su pred nama u kojima će nam partner biti Županija i gdje moramo imati podršku u Hrvatskom saboru i ja ih ovom prilikom zazivam da nastavimo ovu dobru praksu jer samo ono društvo koje vidi potrebe i pomaže onim slabijima i u teškoćama može biti jako i uspješno“, rekao je Lacković.

Na otvorenju kuće obratio se i v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranja EU projekata Dragan Jelić.
„15 milijuna kuna je utrošeno na pravi način bez velikih, odnosno skoro nikakvih grešaka. Preostalo je još par sitnica da završimo projekt. On će dobro doći korisnicima koji će imati dnevni i poludnevni boravak i sve ostalo što im treba da bi kvalitetnije i lakše živjeli u ova vremena“, rekao je Jelić.

Svečanom otvorenju danas su prisustvovali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborski zastupnik Darko Sobota, vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, članovi Udruge i predsjednica Kristinka Štefan, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik gradskog Vijeća Željko Lacković, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Danijel Rupić, članovi Udruge i brojni drugi gosti i uzvanici.

Skip to content