Svečano otvorene obnovljene zgrade Agronomskog fakulteta stradale u potresu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano je otvorio zgrade Agronomskog fakulteta oštećene u potresu 2020. godine, obnovljene u sklopu gotovo 17 milijuna eura vrijednog projekta „Obnova zgrada oštećenih u potresu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta“.

Na otvorenju su uz premijera prisustvovali i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić i ostali uzvanici.

Premijer Andrej Plenković je zagrebačku Agronomiju okarakterizirao kao vodeću znanstvenu i sveučilišnu instituciju u Republici Hrvatskoj u području poljoprivrede, bioraznolikosti i proizvodnji hrane.

„Koliko sad vidim, vi ste ovaj posao odradili izvrsno, bili ste izvrsni projekt menadžeri potresne obnove, i na tome vam čestitam. Vidim da su sve tri zgrade izvrsno obnovljene i to će ostati kao vaš najbolji poklon vašim profesorima, svim djelatnicima te studentima Agronomskog fakulteta za skoru 105. obljetnicu vaše ustanove“, kazao je premijer.

Osvrnuo se i na cjelokupnu obnovu nakon potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu te rekao da je dobro da se umjesto relativno jednostavnog i puno jeftinijeg povratka u prijašnje stanje, odlučilo za sveobuhvatnu obnovu.

„Politička odgovornost svih nas koji smo se s tom krizom suočili bila je takva da ne želimo da iza nas ostane situacija u kojoj ćemo potrošiti puno novca, a da ostane mogućnost da neki eventualni budući potres ponovno sve to sruši“, zaključio je Plenković.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić prisjetio se donošenja odluke da se nakon potresa krene u model obnove koji dotad nije postojao – model cjelovite obnova zgrada.

“To je svim fakultetima, ali i svim ostalim ustanovama oštećenima u potresu omogućilo da unaprijede infrastrukturu koju imaju. Jedno je bilo vratiti zgrade u ranije stanje, a drugo izvršiti cjelovitu obnovu. Željeli smo upravo to, cjelovito obnoviti zgrade da budu sigurne za boravak, da svi oni koji ovdje borave, a to su naša djeca, da se osjećaju sigurno. Možda može nešto u budućnosti puknuti, ali se neće srušiti. I to je taj izazov koji smo kvalitetno odradili“, poručio je rektor Lakušić.

Foto: HINA/Agronomski fakultet/Universitas portal

Skip to content