Svečano potpisana dva nova ugovora u Osijeku

Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za obnovu Dvorca Eugena Savojskog u Općini Bilje, vrijedan 915.750,00 kuna, potpisali su načelnik Općine Bilje Željko Cickaj i Ivan Bilota, direktor tvrtke Bilota inženjering d.o.o., u nazočnosti ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

Izrada projektno-tehničke i studijske dokumentacije, osnovni je preduvjet za obnovu, rekonstrukciju i revitalizaciju zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra. Projektom se, između ostalog, žele postići pozitivni razvojni efekti za okolinu, poboljšanje turističke ponude i broja posjetitelja, ali i povećanje mogućnosti zapošljavanja u turizmu i vezanim djelatnostima.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je da su ulaganja u obnovu kulturne i prirodne baštine na području OBŽ u ovom trenutku vrijedna gotovo 250 milijuna kuna.

 „Dvorac u Bilju putem realizacije ovog projekta može napraviti potpuno novu stvar u kontinentalnom turizmu, a to je kulturno-turistička ruta Osječko-baranjske županije na temelju povijesne ličnosti, vojskovođe i princa Eugena Savojskog“, rekla je ministrica Tramišak.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 2,2 milijuna kuna, od čega je približno 1,9 milijuna kuna sufinancirano europskim sredstvima.

Nadalje, svečano je potpisan i Ugovor o nabavi usluge izrade studije izvedivosti/isplativosti i analize troškova i koristi za projekt pod nazivom „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek.“

Ugovor su potpisali ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić i direktor Mladen Vojković, ispred Wyg Savjetovanje d.o.o. i Tetra Tech\’s International Development b.v.

Svečanost su svojim sudjelovanjem uveličali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, župan OBŽ Ivan Anušić, te predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijek Mato Lukić.

Projektom se planira priprema potrebne dokumentacije za pripremu strateškog projekta izgradnje i opremanja zgrade novog KBC-a Osijek, središnje i najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj. Objedinjavanje ustrojstvenih jedinica na jedinstvenom, novom i opremljenom prostoru omogućit će funkcionalnu organizaciju posla kao i pružanje odgovarajuće zdravstvene skrbi za stanovništvo pet županija istočne Hrvatske, ali i šire.

Ministar Vili Beroš potvrdio je da Vlada RH i Ministarstvo zdravstva apsolutno podržavaju izgradnju novog KBC-a kao temelj razvoja centra izvrsnosti.

„Moramo uloviti korak s Europom i razvijati novu medicinsku misao, a izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra pravi je način da to ostvarimo. Zahvaljujem svima koji su radili na razvoju ovog projekta, ali i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na financiranju najvećeg dijela troškova ove studije. Novi KBC je zalog za budućnost i drugog puta ne možemo imati“, zaključio je ministar Beroš.

Prema riječima župana OBŽ Anušića, izgradnja KBC-a predstavlja ostvarenje dugogodišnjeg sna mnogih generacija jer će takva ustanova pružati najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu pacijentima, ne samo s područja OBŽ, već i cijelog istoka Hrvatske.

„Naglašavam da je to jedan od najvećih projekata od osamostaljenja Republike Hrvatske na području Osječko-baranjske županije vrijedan između 2 do 2,5 milijarde kuna koji će biti financiran između ostalog i sredstvima Europske unije. Drago mi je da smo krenuli s konkretnim koracima k realizaciji najveće i jedne od najznačajnijih investicija u našoj županiji“, izjavio je župan Anušić.

Vrijednost ovog projekta, koji je zbog svoje veličine i važnosti okarakteriziran kao strateški projekt Vlade Republike Hrvatske, iznosi 35,3 milijuna kuna, od čega je skoro 30 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Skip to content