Svečano potpisivanje Ugovora o nabavi usluga za rekonstrukciju HNK u Osijeku

Cilj rekonstrukcije i povećanja kulturno-turističke atraktivnosti HNK u Osijeku kao sastavnog dijela integriranog programa koji se temelji na valorizaciji arhitektonske, likovne, urbanističke i kulturno-društvene baštine Osijeka vezane za razdoblje secesije i historicizma je doprinijeti povećanju broja zaposlenih, unaprijediti upravljanje kulturnom baštinom te doprinijeti održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz predviđeni program valorizacije.

Očekujemo da se, u suradnji s konzervatorima, napravi kvalitetna projektna dokumentacija. Trenutno imamo 50-tak ugovora za obnovu kulturne baštine, vrijednih 1,2 milijardi kuna, a osječki HNK je jedino nacionalno kazalište, koje se javilo na javni poziv za financiranje projekata obnove kulturne baštine, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovoranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric.

Zgrada osječkog kazališta izgrađena je 1866., a od 1907. u njoj se nalazi kazalište. 1985. zgrada je temeljito obnovljeno, no 16. studenog 1991. godine izgorjela je nakon neprijateljskog granatiranja. Iako je 1994. obnovljena, rekonstrukcija je bila ograničena i nije zahvatila dijelove važne za izvođenje predstava i interijera nedostupnim oku publike i posjetitelja. Prema riječima intendanta Božidara Šnajdera nakon izrade projekta krenut će i obnova koja bi također većim dijelom bila financirana nepovratnim sredstvima u iznosu od 5 – 7 milijuna eura.

Foto izvor: osijek031.com

Skip to content