Svečano zatvaranje twinning light projekta: "Jačanje administrativnih i operativnih kapaciteta PNUSKOK-a"

Cilj ovog projekta vrijednog 222.222,00 EUR je jačanje kapaciteta Republike Hrvatske radi učinkovitije borbe protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije, kao glavnih prijetnji stabilnosti, sigurnosti i demokraciji. Svrha projekta je jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova povećanjem učinkovitosti Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a) na nacionalnoj i regionalnoj razini kroz poboljšanje internih, administrativnih i operativnih postupaka te kroz provođenje treninga.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec je rekao kako poboljšanje operativnih, ali i internih administrativnih procedura te tehničkih kapaciteta omogućavaju hrvatskoj policiji odlučnije ostvarivanje jednog od najznačajnijeg prioriteta u radu – borbu protiv najtežih oblika kriminaliteta.

– Projekt je važan i za društvo u cjelini jer korupcija izravno ugrožava ljudska prava, razara moral i ugrožava stabilnost i gospodarski napredak zemlje. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva. Svako dodatno jačanje PNUSKOK-a, bilo u operativnom ili u administrativnom smislu, šalje jasnu poruku kako je policija spremna i odlučna u svojim namjerama i postizanju svojih prioriteta – istaknuo je zamjenik Zvonimr Vnučec.

Voditelj Ureda u Veleposlanstvu Republike Litve u Zagrebu Donatas Žiugžda je rekao kako korupcija utječe na društvo i demokraciju, ali i na ekonomiju i stoji milijune.  

– Korupcija utječe na sve države članice EU i nitko nije na nju imun – rekao je voditelj Ureda Donatas Žiugžda i naglasio kako borba protiv korupcije nisu samo novi zakoni, procedure i tehnologije već je to stvar etike i znači promjenu načina razmišljanja i ponašanja kod ljudi.  

Zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić je naglasila kako je korupcija danas u svim državama članicama jedan od najvećih izazova.

– Troškovi i obim korupcije je teško procijeniti, ali se pretpostavlja da njezini troškovi na godišnjoj razni iznose oko 120 milijardi EUR, što je malo manje od godišnjeg proračuna Europske unije – rekla je Mirella Rašić i dodala kako je prema istraživanju javnog mijenja četiri od pet Europljana korupciju istaknulo velikim problemom.

Voditelji projekta države članice Andžejus Roginskis predstavio je rezultate projekta.

– Projekt je rezultirao izradom Izvješća s preporukama za poboljšanje zakonskih odredbi koje se odnose na korupciju i organizirani kriminalitet, poboljšan je interni administrativni postupak te preporuke za razvoj interne baze podataka. Isto tako, ojačani su kapaciteti Policijskog nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta u odnosu na provođenje kriminalističkih istraživanja korupcije i organiziranog kriminaliteta – istaknuo je Andžejus Roginskis.

Voditeljica projekta države korisnice Svjetlana Harambašić je rekla kako je ovaj projekt započeo u siječnju ove godine te da su održane 23 aktivnosti u kojima je sudjelovalo 130 hrvatskih policijskih službenika. 

Izvor: www.mup.hr

Skip to content