Svečano zatvaranje twinning light projekta: „Napredna biostatistika u svakodnevnoj praksi forenzičkih DNA vještačenja“ (CRO STAT)

„Snaga DNA dokaza s mjesta događaja često je usko povezana sa statističkim proračunima. Stoga je ključno uključiti statističke izračune u radnu rutinu našeg Centra, kako bi se smanjila mogućnost pogreške pri otkrivanju počinitelja kaznenog djela. Od velike je važnosti dobiti pouzdane rezultate DNA analize koji se mogu uzeti u obzir kao sudski dokazi, osobito u složenijim slučajevima poput identificiranja posmrtnih ostataka, žrtava masovnih katastrofa i ratnih smrtnih slučajeva“ -rekao je zamjenik glavnog ravnatelja Zvonimir Vnučec.

Dugoročni ciljevi ovog projekta su jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) i unaprjeđenje efikasnosti u borbi protiv kriminaliteta, u skladu s odgovarajućom EU strategijom.

Voditelj projekta s hrvatske strane g. Dražen Mayka predstavio je ukupne rezultate i učinke CRO STAT projekta, a prezentaciju o iskustvima stečenim tijekom implementacije projekta te njihovoj primjeni u daljnjem radu održala je Renata Zbiec-Piekarska, voditeljica projekta s poljske strane.

Prilikom svog obraćanja okupljenima g. Borkowski zamjenik direktora Središnjeg policijskog forenzičkog laboratorija Republike Poljske, istaknuo je kako je tijekom provođenja ovog projekta uvidio kako hrvatski vještaci posjeduju visoku razinu stručnosti i znanja i što je još važnije svjesni su važnosti potrebe da se ta znanja i stručnost dijele.

Izvor: www.mup.hr

Skip to content