Svečano zatvaranje twinning projekta: Jačanje kapaciteta SAFU-a

Projekt, čija je provedba trajala sedam mjeseci, doprinijet će učinkovitoj provedbi i djelotvornosti upravljanju Europskim strukturnim i investicijskim (ESI) fondovima u Republici Hrvatskoj te također omogućiti korisnicima pružanje smjernica i osiguranje pravilnog korištenja EU fondova.

Cilj SAFU-a do kraja 2017. godine je ugovoriti više od 8 milijardi kuna vrijednih EU projekata, a stečeno iskustvo i znanje tijekom ovog projekta te bogato iskustva kolega iz Litve u upravljanju EU projektima, zasigurno će pridonijeti učinkovitosti u izvršenju svih aktivnosti i izazova koji nas čekaju u financijskoj perspektivi 2014-2020, a kako bismo što efikasnije iskoristili sva EU raspoloživa sredstva“, istaknuo je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a.

U sustavu upravljanja i korištenja Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, SAFU je Posredničko tijelo razine 2, zaduženo za upravljanje programima i projektima u Republici Hrvatskoj koji se financiraju u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. SAFU je prvenstveno zadužen za pripremu metodologije za ocjenjivanje kriterija prihvatljivosti, provođenje određenih faza postupka odabira projekata te kao jedan od potpisnika ugovora, kontrolira prihvatljivost troškova i prati provedbu projekta.

U razdoblju od 2007. do travnja 2017. godine, potpisano je 1550 ugovora vrijednih više od 9 milijardi kuna, a koji se odnose na projekte iz područja zdravstva, prometa, znanosti, kulturne i prirodne baštine, razvoj inovacija u sektoru gospodarstva te modernizaciju studentskih domova.

 Na završnoj konferenciji projekta, uzvanicima su se i obratile Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Lidija Kašubiene, voditeljica projekta zemlje članice i direktorica Središnje agencije za upravljanje projektima iz Litve te Renata Pelenokaite, predstavnica Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu.

Skip to content