Svečanost otvorenja veletržnice ribom Tribunj

Dio navedenog projekta odnosio se na uspostavu i opremanje tržišta za prvu prodaju u ribarskoj luci Tribunj. U okviru ovog IPA projekta Europska unija je sufinancirala 75% od ukupne investicije od gotovo 1 mil EUR u opremanje i izgradnju veletržnice ribe – mjesta prve prodaje ribe i drugih morskih organizama. Smještaj objekta na sredini dalmatinske obale, veličinom od 399 m² te opremljenost suvremenim pogonima za smrzavanje i čuvanje ribe, hrvatskim ribarima će olakšati manipuliranje i daljnju distribuciju ribe u skladu s visokim higijenskim i sanitarnim standardima. Također, objekt i oprema imaju za cilj osigurati višu kvalitetu ribe i proizvoda ribarstva za krajnje potrošače.

Osim izgradnje i opremanje samog objekta, preko projekta je nabavljena i oprema koja olakšava iskrcaj, prodaju i transport ribe. Za iskrcaj i manipulaciju ribom nabavljene su stacionarne i mobilne vage, viličar i paletarke, za transport dva kamiona hladnjače i za prodaju aukcijski sustav. Aukcijski sustav se sastoji od aukcijske dvorane, pokretne trake i informatičke opreme. Sustav je prilagođen potrebama tržišta za brzu prodaju lakopokvarljive robe. Cijeli sustav je povezan na način da omogućava sljedivost ulova od trenutka kada je riba ulovljena u mrežu do trenutka kada se stavlja u prodaju. Ministarstvo poljoprivrede trenutno uz pomoć pilot projekta u koji su uključeni ribari i članovi Ribarske zadruge Adria, povezuje postojeće sustave za nadzor i kontrolu pri Ministarstvu poljoprivrede sa sustavom aukcijske prodaje. Sustav također omogućuje web-prodaju proizvoda ribarstva što će se implementirati nakon završetka pilot-projekta.

Izgradnja veletržnice ribe jedan je od ključnih koraka u razvoju ribarstva, jer stvara uvjete za bolju i kvalitetniju organizaciju trženja ribe.

Više informacija na: http://www.mps.hr/default.aspx?id=16560

Skip to content