Svečanost zatvaranja projekta: Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka

Provedba Twinning projekta „Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka – CRO SCREENING”, financiranog u okviru Prijelaznog instrumenta za Republiku Hrvatsku, započela je u travnju 2016. godine. Projekt se sastojao od dvije komponente: twinning instrumenta i tehničke nabave usluga.

Cilj komponente twinning instrumenta bio je poboljšati organizaciju i provedbu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka u Hrvatskoj, dok je cilj nabave usluga bio postići veću osviještenost građana o važnosti preventivnih pregleda, potaknuti ih da u njima sudjeluju i povećati njihov odaziv, unaprijediti kvalitetu provedbe programa probira za rano otkrivanje raka te dugoročno smanjiti pobol i smrtnost od raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice u Republici Hrvatskoj.

Ministar Kujundžić obratio se okupljenima i naglasio da sa skupa šaljemo informaciju da je karcinom izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi i dodao da je veliki doprinos medija da obavještavaju o programima probira. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukazao je na važnost da se građani odazovu pozivu na preventive preglede, jer se njima spašavaju životi. Medijska kampanja, koju je provodila tvrtka WYG Savjetovanje obraćala se ciljnim skupinama putem medija kako bi utjecala na svijest ljudi o važnosti odaziva na preventivne preglede.

Ovom su prilikom predstavljeni rezultati projekta „Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka s naglaskom na promotivnu kampanju“ i održan Okrugli stol „Što ja kao pojedinac i ja kao dio institucije mogu napraviti kako bi se povećao odaziv na preventivne preglede?“ koji je moderirala Dinka Nakić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Skip to content