Svečanost zatvaranja twinning light projekta: "Jačanje institucionalnih kapaciteta u području biomedicine (SoHO) radi poboljšanja sigurnosti krvi u transfuziji i transplantaciji"

Jačanje kapaciteta Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao Nacionalnog kompetentnog tijela, imalo je za cilj unapređenje kvalitete i sigurnosti u području biomedicine (organa, tkiva, stanica i krvi) kako bi se osigurao najviši mogući nivo zaštite javnog zdravlja. Prijenos znanja iz područja transfuzijske i transplantacijske medicine kao i podršku srpskim kolegama pružili su stručnjaci iz hrvatskog Ministarstva zdravstva i drugih ustanova (instituta, zavoda, bolnica, banaka krvi i tkiva), zajedno sa stručnjacima iz Španjolske. Provedba projekta započela je 31. kolovoza 2017. godine. Tijekom provedbe uspješno su provedene 23 aktivnosti te ostvareni svi rezultati projekta, koje možemo sažeti u tri ključna cilja:

  1. Izvršena je analiza trenutne situacije u području biomedicine u Republici Srbiji i utvrđeni su ključni nedostaci, prioriteti i preporuke.
  2. Definirani su strateški ciljevi i akcijski plan za daljnje jačanje kapaciteta, a pripremljen je i strateški dokument (roadmap).
  3. Definirana je ključna oprema, i u skladu s tim pripremljene su tehničke specifikacije i natječajna dokumentacija.

Na svečanosti zatvaranja, održanoj 23. veljače 2018. u Palači Srbije, sudionicima su se obratili g. Vladimir Đukić, državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, NJ.E. g. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji, gđa Mateja Norčič Štamcar, zamjenica veleposlanika EU u Srbiji. Svi govornici naglasili su važnost projekta, odličnu suradnju partnera projekta te visoku kvalitetu ostvarenih rezultata.

Voditeljica projekta države članice gđa Mirela Bušić, Nacionalna transplantacijska koordinatorica Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i voditeljica projekta države korisnice gđa Nada Vasiljević, pomoćnik ravnatelja Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održale su prezentacije o ostvarenim rezultatima projekta i budućim izazovima u području biomedicine u Republici Srbiji. Promotivni materijali projekta podijeljeni su sudionicima, a svečanost je završila kratkom zakuskom.

Skip to content