Svečanost zatvaranja twinning light projekta u Crnoj Gori

Rezultati uspješno završenog projekta „Jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore\” predstavljeni su u hotelu Podgorica. Projekt, koji je Europska unija financirala sa 250.000,00 EUR, imao je za cilj poboljšanje sistema i unaprjeđenje zaštite konkurencije u Crnoj Gori. Projekt je provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Hrvatske u suradnji sa Agencijom za zaštitu konkurencije Crne Gore, uz administrativnu podršku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Republike Hrvatske (SAFU).

Hrvatski stručnjaci održali su niz treninga za službenike Agencije o primjeni odredaba Zakona o zaštiti konkurencije. Sedam predstavnika Agencije sudjelovali su u studijskoj posjeti Hrvatskoj gdje su naučili više o praksi ove zemlje i stekli direktan uvid u praksu hrvatskih kolega i njihov pristup rješavanju predmeta iz područja konkurencije. Posebno koristan bio je posjet informatičkom laboratoriju u kojem hrvatska Agencija obrađuje digitalne dokaze prikupljene tokom nenajavljenih uvida u poduzećima.

U svom pozdravnom govoru gospodin Herman Spitz, šef Sektora za saradnju Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, naglasio je važnost ovoga projekta za budući rad Agencije za zaštitu konkurenciju, budući da je politika konkurencije jedan od osnovnih stupova unutrašnjeg tržišta EU. „Od najveće je važnosti osigurati odgovarajući broj kompetentnog osoblja u ovom osobito kompleksnom i specifičnom području – području konkurencije. Agenciji je stoga za izvršavanje svog mandata neophodna kontinuirana i snažna politička podrška,\” naglasio je Spitz.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj. E. Veselko Grubišić istaknuo je kako je jačanje institucionalne i tehničke sposobnosti Agencije za zaštitu konkurencije od velikog značaja za postizanje uvjeta jednakih prilika za sve poslovne subjekte u Crnoj Gori.

Gđa. Lepa Aleksić, direktorica Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori i voditeljica projekta korisničke institucije naglasila je da je projekt u potpunosti ostvario očekivanja u smislu edukacije zaposlenih. Kao bitan rezultat projekta istaknula je napredak u statistici predmeta i provođenje nenajavljenog uvida, koji je ostvaren nakon opsežnih priprema i uz pomoć hrvatskih kolega. „Kroz ovaj projekt ostvarili smo trajne veze između naše i hrvatske Agencije, ne samo na razini rukovodstva institucija, nego i na operativnoj razini samih zaposlenih koji će zasigurno nastaviti razmjenjivati svoja iskustva u svakodnevnom radu“, kazala je Aleksić.  

Gđa. Branimira Kovačević, voditeljica Odjela za međunarodnu i europsku suradnju hrvatske agencije i voditeljica projekta države članice ukazala je na preporuke za daljnji rad Agencije za zaštitu konkurencije, kako u dijelu daljnjeg poboljšanja zakonskog okvira, tako i u dijelu jačanja svijesti javnosti o radu Agencije i njenog značaja za crnogorsko gospodarstvo. „Bitno je nastaviti s radom na edukaciji zaposlenika Agencije, ali i drugih institucija i poslovnih subjekata koji sudjeluju na tržištu, kako bi se zaštitila konkurencija i osigurali jednaki uvjeti za sve, na dobrobit crnogorskih poduzeća i krajnjih potrošača“, zaključila je Kovačević.

Na kraju je Božidar Lopičić, službenik za međunarodnu suradnju i odnose s medijima predstavio informacije o samoj Agenciji za zaštitu konkurencije, njenom radu kao i rezultatima projekta koji su postignuti u prethodnih osam mjeseci, s naglaskom na međunarodnu suradnju Agencije za zaštitu konkurencije.

Skip to content