Tiskovna konferencija ministra financija Šukera

“Priznajemo Hrvatskoj napore i zbog toga smo bili u mogućnosti ukloniti suspenziju”, rekao je Benedikt na konferenciji za novinare koju je održao s ministrom financija Ivanom Šukerom, a na kojoj su predstavljeni fondovi Europske unije koji su na raspolaganju Hrvatskoj.

Ipak, “ukidanje suspenzije ne znači da je sve gotovo, to je više znak našeg povjerenja u upravu”, naglasio je Benedikt, rekavši da se napredak koji je postignut u posljednjih šest mjeseci sada mora provesti u djelo.

“Mi smo s Vladom dogovorili skup elemenata koji će nam pomoći da do toga dođe”, rekao je, pojasnivši da se radi o predaji natječajne dokumentacije na vrijeme, podnošenju natječajne dokumentacije koja ima odgovarajuću kvalitetu, poštovanje uvjetovanosti za objavu natječaja te poboljšanje u sustavu upravljanja i kontrola.

“Dobro upravljanje pretpristupnim fondovima iznimno je važno u vremenu prije pristupanja… to je jedan od glavnih elemenata po kojima se mjeri spremnost zemlje za pristupanje”, rekao je savjetnik Delegacije EK. Hrvatskoj su od 2001. na raspolaganju bili fondovi CARDS, te kasnije PHARE, ISPA i SAPARD, u ukupnoj vrijednosti od 489,6 milijuna eura. Od 2007. uveden je novi program IPA u okviru kojega do 2010. RH ima na raspolaganju 589,9 milijuna eura, a ulaskom u EU otvorit će joj se mogućnost korištenja sredstava iz strukturalnih fondova i kohezijskog fonda EU koji su još mnogo izdašniji.

Sada se mora osigurati da se veliki iznosi novaca europskih poreznih obveznika iz fondova koje će RH dobiti na raspolaganje kada bude članica ne troše pogrešno nego mudro i ispravno, naglasio je predstavnik EK. Ministar Šuker je rekao da je “odluka Europske komisije potvrda dobrog rada vlade RH i resornih ministarstava”, naglasivši također da ona “ne znači da nema problema, ne znači da se ne trebamo dalje educirati, da ne trebamo dalje raditi”. Ministar je izrazio uvjerenost da će Hrvatska uspjeti imati visoki stupanj apsorbcije europskih fondova, što je uostalom, složili su se i Šuker i Benedikt imala i dosad.

Naveden je primjer programa CARDS 2003 čija je apsorbcija bila 90 posto. Sada nakon ukidanja suspenzije Hrvatska može do kraja studenoga potpisati 52,62 milijuna eura u ugovorima ako osigura kvalitetu i pridržava se rokova za natječajnu dokumentaciju.

Skip to content