U Osijeku održana početna konferencija projekta izgradnje podvožnjaka u ulici Bogdana Leopolda Mandića

Na gradilištu Podvožnjaka u Ulici sv. L.B.Mandića održana je početna konferencija projekta vrijednog 93 milijuna kuna. Konferenciji su nazočili ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Radić te predstavnici izvođača i nadzora, kao i SAFU-a.

Projekt obuhvaća izgradnju podvožnjaka, denivelaciju ceste u Ulici sv. L. B. Mandića ispod željezničke pruge Osijek-Zagreb, izgradnju dva mosta, cestovnog i željezničkog, izgradnju ceste ispod mostova, te izgradnju priključnih prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom,  pješačkim i biciklističkim stazama,  javnom rasvjetom, sanitarno-fekalnom i oborinskom kanalizacijom. Izvođač je u posao uveden 23. studenoog 2021., a rok za završetak radova je 20 mjeseci.

„Grad Osijek je pripremio projekt, nadgleda i provodi projekt na terenu na čemu čestitam gradonačelniku Ivanu Radiću jer ovaj projekt rješava usko grlo, tu crnu točku na samom ulazu u Grad i sigurno da će s aspekata sigurnosti i funkcionalnosti prometa ovaj podvožnjak iznimno puno doprinijeti prometnoj infrastrukturi u Osijeku. Mi u Osijeku provodimo i projekt obnove tramvajske infrastrukture koji je u tijeku, njegova vrijednost je preko 200 milijuna kuna po istom načelu europskog financiranja. Provodimo obnovu željezničkog kolodvora koji je vrijednosti oko 40 milijuna kuna. To se vidi na terenu i kada pogledamo Osječko-baranjsku županiju, onda možemo reći da prednjači po prometnim investicijama“, rekao je ministar Butković.

„Kada govorimo o prostoru Osječko-baranjske županije i cijelom području, više od 7 milijardi kuna ugovoreno je različitih europskih strukturnih investicijskih fondova. Na području Grada Osijeka taj iznos je 2,7 milijardi kuna. Zahvaljujući sinergiji Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije sa svima nama u Vladi RH u posljednjih godinu do dvije dana ugovoreno je ukupno 134 projekta na području Osijeka vrijednosti više od 730 milijuna kuna. To je pokazatelj i govori koliko se zaista ozbiljno i strateški promišlja, kakva vizija postoji i od strane župana i gradonačelnika da ovo područje učine razvijenim, boljim i kvalitetnijim mjestom za život“, izjavila je ministrica Tramišak.

Župan Anušić je naglasio kako će se radio o dugoočekivanom projektu i da će podvožnjak svakako olakšati funkcioniranje pristupa Gradu Osijeku i funkcioniranje Grada te dodao da je Osijek danas Grad koji se intenzivno razvija, gospodarski, prometno, demografski.

„Danas ovdje svjedočimo ostvarenju želja i potreba generacija i generacija Osječana. Bio je san više od 50 godina svih Osječanki i Osječana i konačno ćemo ga dobiti krajem iduće godine. Možemo reći da će ova ulazna transverzala koja spaja Osijeka sa Čepinom i Đakovom konačno biti riješena. Podvožnjak rješava najveći prometni čep u Gradu Osijeku, ispunjava san generacija i generacija Osječana i ujedno mijenja vizuru ulaska u Osijek i ja bih rekao da će biti najljepši ulaz u Grad Osijek, a Osječane će koštati ukupno nula kuna“, konstatirao je gradonačelnik Radić.


Izvor: osijek.hr

Skip to content