U Osijeku otvorena nova zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija

U KBC-u Osijek svečano je otvorena nova zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, vrijedna 22,5 milijuna eura.

Svečanom otvorenju su uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.

Premijer Andrej Plenković je novoizgrađenu zgradu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek ocijenio ogromnim postignućem za grad Osijek i hrvatsko zdravstvo, rekavši kako je to „mala bolnica unutar velikog KBC-a“.

„Ovako funkcionalan hitni bolnički prijem može biti napravljen samo ako je došlo do spoja znanja arhitekata, liječnika i zdravstvenih djelatnika. Također, imamo plan oko kojeg smo svi suglasni, od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, do Ministarstva i Vlade RH da u sljedećoj fazi i Osijek kao četvrti hrvatski grad dobije veliki, pravi, moderni KBC. Vjerujemo da ćemo na taj način te zajedničkim naporom dodatno podići pristup zdravstvu i uslugama za sve građane koji gravitiraju KBC-u Osijek“, kazao je premijer Plenković.

„22,5 milijuna eura samo je dio ulaganja u našem mandatu od preko 66 milijuna eura u zdravstvo u Osječko-baranjskoj županiji, stoga će danas biti uručeno i pet ugovora koji su vezani za smanjenje stakleničkih plinova i za KBC Osijek i druge zdravstvene ustanove, jedan naš konkretni doprinos da imamo što manje ugljičnog otiska i od strane zdravstvenih ustanova, što također pozdravljam“, naglasio je predsjednik Vlade i zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji projekta.

Ministar zdravstva Vili Beroš je poručio da je, obzirom na velik broj ljudi koji gravitira KBC-u Osijek, njegova važnost neupitna.  

„Dnevno u krugu KBC-a prođe više od 5000 građana, bolesnika i njihovih obitelji te studenata Medicinskog fakulteta, te više od 3000 zaposlenika, što je pokazatelj koliko je važan ovaj centar za ovaj dio Lijepe naše. Krajem listopada 2023. godine u ovoj ustanovi imali smo 66 dijagnostičkih postupaka gdje je vrijeme čekanja bilo više od 270 dana, a kroz nekoliko dana imat ćemo samo dva takva postupka. To je dokaz da se može unaprijediti naš sustav, da se može napraviti sve da vratimo pacijentov fokus i da se u potpunosti orijentiramo prema potrebama naših građana“, istaknuo je ministar zdravstva.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ Lukić je istaknuo kako će novi OHBP ispuniti sve europske i zakonske odredbe.

„Većina zgrada KBC-a stara preko je 100 godina i ponekad je nemoguće osigurati sve uvjete koji su zakonom propisani, ali i koje zaslužuju naši sugrađani, pa smo unazad nekoliko godina izdvojili preko 700 000 eura za pomoć KBC-u i mislim da nema odjela kojem nismo pomogli kako bi bili što bolji uvjeti i za rad, ali i za pružanje usluge našim pacijentima“, poručio je Lukić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kazao je kako će objekt podići kvalitetu zdravstvene zaštite u gradu Osijeku i Osječko baranjskoj županiji, ali i na istoku Hrvatske.

„Posebno me veseli strateški mega projekt novog KBC-a Osijek, koji ide planiranom dinamikom i koji će staviti grad Osijek na vrh zdravstvene zaštite ne samo Osječko-baranjske županije nego i istoka Hrvatske, na čemu želim zahvaliti predsjedniku Vlade. Dio zemljišta za tu namjenu je dao i Grad Osijek, a Grad svake godine iz svog proračuna izdvaja značajna sredstva za naš KBC i to ćemo nastaviti raditi u budućnosti“ istaknuo je gradonačelnik Radić.

Novi objekt prostire se na 8500 četvornih metara unutar koji je u prizemlju smješten objedinjeni hitni bolnički prijam sa svim sadržajima, a na prvom i drugom katu nalazi se 21 ambulanta dnevne bolnice, odnosno jednodnevna kirurgija, hitna laboratorijska dijagnostika, dvije operacijske sale, kao i sala za liječenje boli, opservacija i radiološka dijagnostika.

Foto:HINA/OBŽ

Skip to content