U Petrinji uručeno 98 ugovora za razvoj poduzetništva

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Petrinji je poduzetnicima uručio 98 ugovora iz Poziva “Podrška razvoju poduzetništva u gradu Petrinji”, ukupne vrijednosti 15,6 milijuna eura.

Svrha ovog Poziva je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija grada Petrinje s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva kroz podršku procesu jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti poduzetnika na području grada Petrinje. Njime se podržava proces jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti poduzetnika na području grada Petrinje.

Uzvanicima su se uvodno obratili gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić, ministar Šime Erlić, te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je nove i dopune postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja za područje Sisačko-moslavačke županije.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved je istaknuo kako Vlada nastavlja s obnovom stambenog fonda, stambenim zbrinjavanjem, saniranjem posljedica od potresa, ali paralelno vodi i program potpora ravnomjernog razvoja Sisačko-moslavačke županije u odnosu na druga područja u Republici Hrvatskoj.
„Želimo da ovo bude poruka svima koji žele realizirati svoje poslovne ambicije, želimo ih potaknuti upravo ovim novim mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje, s naglaskom na ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije o kojoj posebno vodimo računa s obzirom na razorne potrese koji su zadesili ovo područje“ rekao je Medved.

Ministar Šime Erlić rekao je kako je doneseni Program društvene i gospodarske revitalizacije potresom pogođenih područja, cjelovit program Vlade koji u sebi sadrži cijeli niz projekata, ali i konkretnih, jasnih instrumenata koji će se realizirati uz pomoć Europskih fondova s ciljem dugoročne i cjelovite revitalizacije ovog područja.
Velik doprinost tome daje današnjih 98 uručenih ugovora petrinjskim poduzetnicima, kojima se osnažuje konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzeća u Petrinji te jačaju ukupne gospodarske aktivnosti.
„Bespovratna sredstva dodijeljena ovim pozivom kreću se od 15 do preko 180 tisuća eura po pojedinom poduzetniku, a ukupno s vlastitim sredstvima poduzetnika čine investicijski ciklus od preko 15 milijuna eura. Dakle, radi se o velikom novcu koji izravno ulazi u petrinjsko gospodarstvo. Tvrtke različitih profila koje su dobile ta sredstva, od građevinskih tvrtki do proizvodnje namještaja, informatičkih i projektantskih tvrtki – svima njima ova su sredstva neophodna i nužna te vjerujem da će služiti u poboljšanju kvalitete života“ naglasio je ministar Erlić.

Ministar Marin Piletić predstavio je mjere pomoći za Sisačko-moslavačku županiju za 2023. godinu vrijedne 6 milijuna eura iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koje se dodjeljuju u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja. Istaknuo je kako se mjere odnose na proširenje potpora za zapošljavanje, samozapošljavanje i mobilnost radne snage te kako je stavljen naglasak na tržište rada, kao i daljnja zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji.
„Vlada Republike Hrvatske daje jasan signal, da unatoč tomu što je u ovom mandatu na području Sisačko-moslavačke županije stvoreno 4 tisuće radnih mjesta više, nastavlja kreirati politike i mjere za daljnju revitalizaciju kako bi gospodarski život na ovom području dobio dodatan zamah i kako bi žitelji Županije imali sigurnu radnu okolinu koja će im jamčiti kvalitetna radna mjesta“, rekao je ministar Piletić.

Svečanosti je, uz ostale, prisustvovao i v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

Izvor: novilist.hr

Skip to content