U Šibeniku isporučena prva brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu

Predstavnici šibenskog brodogradilišta Iskra isporučili su prvu od ukupno šest brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu, nabavljenih u sklopu gotovo šest milijuna eura vrijednog projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“.

Ključeve brodice u ime Ministarstva zdravstva preuzeo je resorni ministar Vili Beroš, a svečanosti je nazočio i v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

U svojem obraćanju ministar Beroš  je rekao kako je ponosan što ima priliku svjedočiti preuzimanju brodice koja je prototip izrađen hrvatskom pameti u hrvatskom brodogradilištu.

„Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima te posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata,  povećavajući šanse preživljavanja od 30% do 50%“, izjavio je ministar Beroš te dodao kako je namjena brodica višestruka – od sudjelovanja u hitnoj pomorskoj medicinskoj službi, do traganja i spašavanja u pomorskim nesrećama.

U sklopu projekta nabavlja se i 12 setova automatskih biokemijskih analizatora krvi radi utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu ustanovu hitne medicine/bolničku ustanovu na kopnu, a koji će biti raspoređeni u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu u ukupno četiri županijska zavoda.

SAFU je dosad iz sektora zdravstva pratio provedbu 60 projekata vrijednih 303,3 milijuna eura kojima je cilj poboljšanje kvalitete života stanovništva i uspostava učinkovitog zdravstvenog sustava na području cijele RH.

Izvor: HINA

Skip to content