U Slavonskom Brodu uručeno sedam novih ugovora za EU projekte

Ukupna vrijednost ulaganja kroz sedam različitih projekata iznosi gotovo 82 milijuna kuna od čega je 71,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Uz pomoć sufinanciranja Europske unije ulaže se u nastavak obnove Tvrđave Brod kroz ITU mehanizam. Projekt „Obnova Tvrđave – infrastrukturni radovi“ se odnosi na sjeverni dio zapadnog kavalira Tvrđave Slavonski Brod te obuhvaća rekonstrukciju (građevinsko-arhitektonski radovi, vodovod i kanalizacija, elektroinstalaterski radovi i dr.) neto površine 1.686,90 m2 i prenamjenu objekta u javne kulturne i obrazovne svrhe tj. u edukacijsko-multimedijski centar što obuhvaća multimedijalnu i konferencijsku dvoranu, prostor za radionice, zajedničke i servisne prostore te Zvjezdarnicu Brod.

Također, ulaganje u okviru iste lokacije se nadopunjuje i kroz projekt opremanja Kuće Tambure – Slavonska notna bajka.  Projektom opremanja, restauriranim će se prostorima dati novi sadržaj kako bi Kuća tambure „oživjela“ kao interaktivni centar Slavonska notna bajka, posvećen tradicionalnoj tamburaškoj glazbi i tradicijskom hrvatskom glazbenom instrumentu, suvremeno interpretiran u prostorima kulturne baštine brodske tvrđave.

Kao dio ulaganja kroz ITU mehanizam tu su i dva projekta izgradnje mreže biciklističke infrastrukture na području Slavonskog Broda i izgradnje pješačko-biciklističke staze u Gornjoj vrbi.

Gradskom društvu Crvenog križa Slavonski brod dodijeljeno je 14 milijuna kuna za projekt kojim će se kroz rekonstrukciju prostora za pružanje usluga dnevnog boravka pridonijeti procesu deinstitucionalizacije starih i nemoćnih stanovnika Brodsko-posavske županije, a tu su  i dva projekta tehničke pomoći za pripremu strateških projekata s područja prirodne baštine i stavljanja kulturnih resursa u turističku funkciju – \”Prirodni i kulturni resursi u funkciji turizma\” i projekt \”Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo\” (izrada dokumentacije za strateški  projekt regionalne inovacijske infrastrukture Slavonije, Baranje i Srijema).

Svi ovi projekti dobar su pokazatelj raznolikosti sektora u koje se ulažu EU sredstva i odličan su primjer raznovrsnosti ali i nadopunjavanja i povezanosti svih ulaganja na području grada i ostatka Brodsko-posavske županije.

Skip to content