U Splitu uskoro jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi

Gradonačelnik Ivica Puljak i predstavnici odabrane Zajednice ponuditelja; predsjednik Uprave KING ICT d.o.o. Plamenko Barišić i predsjednica Ericssona Nikole Tesle d.d. Gordana Kovačević, elektronski su potpisali ugovor za Izradu dokumentacije i integraciju/implementaciju sustava i opreme u okviru strateškog projekta “Uvođenju inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita”.

Nositelj projekta, vrijednog 12.758.087,65 eura, je Grad Split, a partneri su Grad Solin, Hrvatske ceste, Lučka uprava Split i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaju nadgradnju klasičnog sustava prometa i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Sa sobom donose učinkovitiji prijevoz i povećanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštitu putnika, smanjenje emisije štetnih plinova. Zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, ovaj sustav će ubrzati protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.

Gradonačelnik Ivica Puljak ovaj je projekt nazvao najvažnijim i najvrjednijim projektom za grad Split jer je njime korak bliže ispunjenju ambicije postati najmoderniji grad u ovom dijelu Europe.
„Ovo je početak implementacije projekta koji će unaprijediti sustav prometa u Splitu, povezivat će sve oblike prometa, a isto tako će donijeti veliku količinu podataka koje ćemo kasnije moći koristiti za donošenje različitih odluka i politika u gradu Splitu“, izjavio je Puljak i dodao kako će ovaj sustav olakšati kretanje, podići razinu sigurnosti u svim vrstama prometa koje koriste građani i posjetitelji te pridonijeti uštedi vremena i troškova.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević je, zahvalivši gradu Splitu što je prepoznao tehnološko liderstvo, kapacitete i znanje stručnjaka kompanije, istaknula kako Ericsson Nikola Tesla Grupa na svojoj splitskoj lokaciji zapošljava gotovo 800 stručnjaka te da je ponosna što će moći doprinijeti realizaciji vizije digitalnog i pametnog grada Splita.  
„Inteligentni transportni sustavi su pokazali velike benefite za građane, posjetitelje, razvoj gospodarstva, sigurnost i efikasnost u prometu u brojnim gradovima diljem Europe. Vjerujem da će ovo biti ogledni primjer i velika referenca u Hrvatskoj kao najkvalitetniji i najbolji projekt u području ITS-a“, rekla je predsjednica Kovačević.

Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a, također je naglasio kako će realizacija ovog projekta smjestiti Split na kartu pametnih, digitalnih, zelenih i čistih gradova te ga učiniti atraktivnijim za život i poslovanje.
„Uvjereni smo da će građanima veliki benefiti koje nosi realizacija ovog projekta biti opipljivi na dnevnoj bazi. Odnedavno smo i mi otvorili svoje urede u Splitu te nas veseli svaki dodatni tehnološki napredak na jugu Hrvatske koji je prepun potencijala”, izjavio je Barišić.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a, smatra kako će ovaj projekt podići grad Split na jednu veću razinu i pokazati drugim gradovima kako se može upravljati prometom.
„Splitsko-dalmatinska županija je treća u Hrvatskoj po broju i vrijednosti potpisanih ugovora iz ingerencije SAFU-a. Na području županije ugovoreno je preko 70 projekata ukupne vrijednosti oko 310 milijuna eura, gdje grad Split prednjači sa projektima vrijednim preko 170 milijuna eura “, dodao je Jelić.

Sustav obuhvaća niz rješenja – omogućuje upravljanje prometom pomoću semaforskog sustava, videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić te predstavnici Grada Solina i Hrvatskih cesta.

Skip to content