I u Varaždinu predstavljene „EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike“

Sveprisutnima se uvodno obratio gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i istaknuo brojne projekte koje je Grad Varaždin provodio i prije nego je Republika Hrvatska postala punopravna članica EU.

„Grad Varaždin je započeo s provođenjem EU projekata još prije 16 godina, 2005. godine. U to vrijeme je Grad Varaždin među prvima osnovao svoju razvojnu agenciju. Sredstvima EU grad je 2008. godine proveo investicijski projekt rekonstrukcije i opremanja tehnološkog parka vrijednog pet milijuna kuna. Korištenjem sredstava EU fondova u iznosu od dva milijuna kuna osnovana je regionalna energetska agencija Sjever koja i danas uspješno djeluje u sektoru energetike i očuvanja okoliša“, rekao je gradonačelnik Bosilj.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio je Ministarstvu na organizaciji događaja.  “Na području Varaždinske županije se sredstvima Europske unije financira niz investicija. Najveći infrastrukturni projekti su aglomeracije u sklopu kojih se grade ili će biti izgrađeni kilometri kanalizacijske mreže, pročistači i drugi objekti. U zdravstvu također gradimo važne objekte, a pred nama je i početak izgradnje i rekonstrukcije dvorca Opeka, odnosno Medicinske škole Varaždin za centre kompetentnosti u poljoprivredi, odnosno u zdravstvu. Također, slijedi izgradnja škola i dvorana te ugovaranje projektiranja još jednog važnog objekta u zdravstvu, Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin,\” kazao je Striček. 

„Imamo povijesnu priliku u sljedećih deset godina na najbolji mogući način iskoristiti preko 24 milijarde eura koje će Republici Hrvatskoj biti na raspolaganju kroz brojne fondove Europske unije“, izjavio je državni tajnik u MRRFEU Velimir Žunac koji je predstavio i Novu Kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti predstavila je Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine dok je o Programu ruralnog razvoja govorio Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. 

U sklopu programa održana je i panel rasprava na temu: „Što donose EU fondovi 2021.-2027. za razvoj lokalnih sredina?“ na kojoj je ispred SAFU-a sudjelovala pomoćnica ravnatelja Nikolina Tkalčec.

SAFU je na području Varaždina s korisnicima ugovorio deset projekata čija je ukupna vrijednost 320,2 milijuna kuna dok je na području Varaždinske županije dosad ugovoreno ukupno 18 projekata ukupne vrijednosti 689 milijuna kuna.

Skip to content