„Nove prilike“ za sufinanciranje EU projekata predstavljene i u Velikoj Gorici

U Velikoj Gorici je održan sedmi po redu informativni događaj „EU FONDOVI 2021.-2027. Nove prilike“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj događaja je informirati korisnike s područja Zagrebačke županije o mogućnostima EU sufinanciranja razvojnih projekata u okviru aktualnog financijskog razdoblja 2021.-2027.

U svom obraćanju ravnatelj Uprave Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ivan Bota je kazao kako MRRFEU upravlja s oko devet milijardi eura sredstava EU u okviru kohezijske politike.

„U Hrvatskoj je, uključujući i Nacionalni plan oporavka i otpornosti, u aktualnom financijskom razdoblju na raspolaganju čak 25 milijardi eura. Dakle, pred nama je veliki izazov da taj novac preusmjerimo u razvojne EU projekte zbog čega surađujemo s gradovima, županijama, poduzetnicima i svim ostalim dionicima. Riječ je o velikoj prilici za sve hrvatske krajeve. A koliko u tome možemo biti uspješni pokazuje i Zagrebačka županija u kojoj se trenutno realizira ili su se već ostvarili EU projekti vrijedni 623 milijuna eura“, rekao je Bota.

Na događaju su službenici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili mogućnosti EU sufinanciranja projekata u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027., industrijske tranzicije, a govorilo se i o financijskim instrumentima te Interreg programu Hrvatska-BiH-Crna Gora.

Predavanje pod nazivom „Dosadašnja iskustva, izazovi i rezultati korištenja sredstava fondova Europske unije“ je ispred SAFU-a održala Natalija Radovčić, voditeljica službe za horizontalne poslove Ureda za koordinaciju, harmonizaciju i međunarodne poslove.

Na kraju su predstavnici ministarstva, Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i Razvojne agencije Zagrebačke županije RAZZ sudjelovali u panel raspravi „Iskustva korištenja fondova Europske unije na lokalnoj razini i priprema za korištenje sredstava u novom programskom razdoblju“.

Informativna događanja „EU FONDOVI Nove prilike 2021.-2027.“ namijenjena su predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnicima regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnicima i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova te dionicima regionalnog i lokalnog razvoja. Predstavljaju se mogućnosti sufinanciranja projekata u okviru Kohezijske politike s naglaskom na programima Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) koji je vrijedan 5,203 milijardi eura i Integriranom teritorijalnom programu 2021.-2027. (ITP) koji je vrijedan 1,569 milijardi eura. Na događanjima se predstavljaju i projekti industrijske tranzicije, urbanog razvoja, ali i iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

Skip to content