U Zadru održana konferencija povodom 10. godišnjice članstva u EU

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, organizirala je konferenciju i sajam EU projekata u Providurovoj palači u Zadru.

Prilikom obraćanja, župan Zadarske županije Božidar Longin je rekao kako su koristi od članstva Hrvatske u EU višestruke.

 „U prvom redu to su sredstva EU fondova. To je ogroman novac kroz koji se mogu financirati značajni, osobito infrastrukturni projekti. Ovaj sajam i konferencija svojevrsno je podvlačenje crte onoga što smo napravili od kada je naša država punopravna članica EU – koliko smo projekata proveli, koliko smo sredstava povukli iz EU fondova, što smo u međuvremenu naučili, koliko su ti projekti utjecali na poboljšanje kvalitete života naših građana, jesmo li ojačali kapacitete svih potencijalnih prijavitelja za pripremu i provedbu projekata“, izjavio je župan Longin.

„Na području naše županije provedeno je ili se trenutno provodi projekata u vrijednosti 500 milijuna eura. Od ovoga prostora gdje smo sada, do dnevnih bolnica i Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Moram spomenuti i kraška polja gdje smo proveli navodnjavanje, vodno komunalne projekte, lučku infrastrukturu po kojoj smo postali poznati diljem Lijepe naše, a i našu zadarsku rivu“, nabrojao je prednosti članstva župan Longin i zaključio kako stanovnici Zadarske županije mogu biti  zadovoljni onim što je napravljeno.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev kazao je kako je Hrvatska doživjela izniman rast i razvoj i privukla strana ulaganja i nove prilike za poduzeća i pojedince.

„Za razdoblje od 2014. do 2020. godine Hrvatska je iz EU fondova primila gotovo šest milijardi eura. Ukupna dodijeljena sredstva iz kohezijske politike za Hrvatsku od 2021. do 2027. godine iznosit će 9,2 milijarde eura, čemu valja pridodati i Nacionalni plan oporavka i otpornost s preko 9,3 milijarde eura, a tu su i sredstva i prilike kroz brojne centralizirane programe Unije poput Obzora Europa te programa LIFE. Sve je ovo omogućilo i omogućit će dodatne investicije u infrastrukturu, inovacije i obrazovanje, čime raste globalna konkurentnost Hrvatske“, poručio je  Zlatev i zaključio kako članstvo Hrvatske u EU predstavlja povijesnu prekretnicu kojom je dodatno učvršćena hrvatska predanost europskim vrijednostima demokracije, slobode i solidarnosti.

Kroz panel raspravu o rezultatima deset godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji govorili su Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru; Tomislav Sokol,  zastupnik u Europskom parlamentu; Marko Župan, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU; Branko Baričević, prvi voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Stefani Mikulec Perković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra te Ana Baričić, direktorica Marex Elektrostroj d.o.o.

Zaključak panel rasprave je bio kako je Hrvatska unatoč različitim izazovima iskoristila brojne mogućnosti koje joj je članstvo pružilo zahvaljujući suradnji i predanom radu uključenih dionika na svim razinama.

U Atriju Providurove palače održan je i sajam EU projekata gdje je 26 izlagača predstavilo svoje projekte.

Izvor: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Skip to content