U Zagrebu otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane otvoren je u Zagrebu, a riječ je o zajedničkom projektu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Grad Zagreb, ali i cijela Republika Hrvatska napokon su dobili Centar koji će brinuti o kvaliteti i sigurnosti hrane, koju naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode, a građani konzumiraju”, rečeno je na prigodnoj svečanosti na kojoj je simbolično obilježen i Dan Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo.

Projekt, vrijedan gotovo 64 milijuna kuna, sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga ”Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”.

“Za nas u Ministarstvu ovo je vrlo važna infrastruktura koja itekako može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti, promociji koncepta ‘jednog zdravlja’ – zdravlja biljaka, životinja i ljudi, deklariranju oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, ekološke poljoprivrede, naše nove oznake koju je notificirala Komisija „Dokazana kvaliteta“ te drugih”, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najprije je čestitao Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 73. obljetnicu u kojem prema maksimi dr. Andrije Štampara nastoje javno zdravstvo približiti svim građanima Zagreba te istaknuo da mu je čast što se najveći kapitalni javnozdravstveni objekt u  Hrvatskoj nalazi upravo u Zagrebu.

“Veseli me što će ovaj projekt doprinijeti ne samo znanstveno-istraživačkim potencijalima, nego će imati itekako veliki doprinos za kvalitetu hrane koju konzumiramo“, rekao je i napomenuo da je Grad Zagreb dao jamstva zavodu koja, međutim, nije aktivirao nego je iz svojih prihoda vratio cijeli iznos što, kako je istaknuo, pokazuje kontinuitet dobrog rada.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Branko Kolarić rekao je da projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane počiva na brojnim znanstvenim metodama, od kojih su mnoge već implementirane u njegov rad.

“Naši djelatnici već su izradili brojne analize u sklopu ovoga projekta, među kojima bih posebno istaknuo analizu tla, meda, maslinovog ulja te sira i mesa”, naveo je Kolarić te dodao da će se projektom utvrditi sastav tla i kvaliteta proizvoda, što će “uvelike olakšati cijeli proces proizvodnje OPG-ovima”.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a, istaknuo je kako ovaj projekt po svim aspektima ocrtava identitet i viziju Europske unije kao zajednice koja djeluje za dobrobit svih država članica i njenih žitelja.

“Europska unija kontinuirano podržava i prepoznaje važnost projekata vezanih uz zdravlje svojih građana i kvalitetu njihovog života te spremno pomaže u realizaciji istih. Posredovanjem SAFU-a, Europska unija ponovno je prepoznala Hrvatsku kao vrijednog partnera u svojoj viziji zdravije budućnosti i kvalitetnijeg života cjelokupnog stanovništva. Vjerujem da će ovo biti jedna od ključnih investicija u poboljšanje kvalitete života stanovnika Republike Hrvatske, ali i da će itekako doprinijeti svim konzumentima na području Europske unije, koji će sada moći jednostavnije kupiti izvorne hrvatske proizvode lokalnih proizvođača”, izjavio je Jelić.

SAFU do sada s Agronomskim fakultetom ima ugovoreno sedam projekata vrijednih 60 milijuna kuna. Kada govorimo o Pozivu „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“, potpisana su 22 ugovora. Ukupna vrijednost tih projekta dosegla je milijardu kuna, dok se na području Grada Zagreba nalazi čak 12 projekata. Svi ovi projekti realizirani su u okviru prioritetne osi 1 „Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija“, gdje je SAFU nadležan za provedbu 151 projekta ukupne vrijednosti 4,2 milijarde kuna.

Skip to content