Ugovoreno šest novih projekata za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije

Ugovore su korisnicima uručili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Realizacijom ovih šest projekata, za koje korisnici imaju na raspolaganju 271 milijun kuna bespovratnih sredstava, 100 tisuća kućanstava te poslovnih i javnih korisnika imat će bolji i brži pristup internetu. Projekti će se provoditi diljem cijele Hrvatske – područje Ivanić-Grada, Grada Solina, Kaštela, Gospića, Otočca, Plitvičkih jezera, općine Sukošan, Škabrnje te Donja Voća u Varaždinskoj županiji.

Kad govorimo o projektima izgradnja i razvoj mreža sljedeće generacije, SAFU je u okviru ovog poziva zaprimio i proveo provjeru prihvatljivosti samog projekta i aktivnosti, provjeru prihvatljivosti troškova te ocjenjivanje kvalitete za 21 projektnu prijavu, ukupnog iznosa od gotovo 669 milijuna kuna, dok je raspoloživa alokacija za predmetni poziv 695 milijuna kuna.

U okviru ovog poziva dosad je ugovoreno sedam projekata za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa, ukupne vrijednosti pola milijarde kuna od čega je iznos bespovratnih sredstava 307 milijuna kuna. Potpisivanje preostalih ugovora za izgradnju i razvoj širokopojasne mreže se očekuje u narednom razdoblju.

Svrha ovakvih projekata je doprinos povećanju nacionalne pokrivenosti internetom, ulaganje u izgradnju mreže u području bez širokopojasne infrastrukture, dok aktivnosti projekta uključuju pripremu projekta, projektiranje i građenje širokopojasne mreže, stručni nadzor, reviziju te upravljanje projektom.

Skip to content