Uručen Ugovor za nacionalnu širokopojasnu infrastrukturu vrijedan 770 milijuna kuna

Direktoru OiV-a Mati Botici ugovor su uručili ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, naglasivši pritom važnost tog projekta za gospodarski razvoj Hrvatske i za dovođenje brzog širokopojasnog pristupa internetu u manja naselja i ruralne krajeve gdje komercijalni teleoperatori ne vide isplativost ulaganja zbog slabe nastanjenosti.

Ministrica Tramišak izjavila je da je to posljednji ugovor od ukupno 15 velikih strateških projekata sufinanciranih iz EU fondova u ovom operativnom razdoblju, a njihova ukupna vrijednost premašuje 16 milijardi kuna. Dodala je da će se projekt za koji je danas OIV-u uručen ugovor realizirati do 2023., a navela je i da su u posljednjih nekoliko mjeseci potpisali 21 ugovor za razvoj širokopojasnih mreža i brzog pristupa internetu, ukupno vrijednih 2,1 milijardu kuna.

\”Preduvjet za ubrzanje digitalizacije i informatizacije u Hrvatskoj je brzi pristup internetu i takvim ugovorima otvaramo i investicijske prilike za prigradska i ruralna područja Hrvatske. Time utiremo i put demografskog oporavka\”, ocijenila je ministrica, najavivši da će takvih projekta biti i u novim operativnim programa EU-a, za razdoblje 2021. do 2027.

Ciljne skupine unutar navedenih naselja bit će i javne ustanove, odnosno nacionalni, regionalni i lokalni vladini uredi i podružnice, uključujući obrazovne, zdravstvene, kulturne, turističke i pravosudne ustanove, a namijenjen je i komercijalnim operatorima i lokalnim upravama.

\”Posljednjih godinu i pol dana intenzivno radimo na ovom projektu, ali i na 21 projektu za izgradnju širokopojasnog interneta koje smo s ministricom Tramišak ugovorili posljednja tri mjeseca. Vezano za realizaciju ovih projekata, trenutno smo u intenzivnoj provedbi odnosno pripremamo svu potrebnu dokumentaciju za nadmetanje te očekujemo da će već do kraja godine korisnici rapisati natječaje za projektiranje i izvođenje\”, istaknuo je ravnatelj Petric.

Izvor: razvoj.gov.hr

Skip to content