Uspješno završen projekt „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“

U prostorijama Obrtničke škole Koprivnica održana je završna konferencija projekta „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“, čija je svrha bila unapređenje infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju iz podsektora elektrotehnike i računarstva prema potrebama tržišta rada.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta.

 „Jedan ste od rijetkih regionalnih centara kompetentnosti koji je završen na vrijeme, čestitam na tome i lijepo je vidjeti moderne škole i opremu. Zahvaljujući ovom projektu, koji je financiran s gotovo 4 milijuna eura bespovratnih sredstava, omogućena je dogradnja i adaptacija dviju škola te opremanje učionica, praktikuma i laboratorija specijaliziranom opremom, što će učenicima omogućiti da steknu praktična znanja i vještine koje su tražene na tržištu rada“, rekao je Jelić i dodao kako je na području cijele Koprivničko-križevačke županije SAFU u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 18 projekata vrijednih 30,7 milijuna eura od čega je 29,1 milijun eura bespovratnih sredstava.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovom važnom projektu kojim su stvoreni uvjeti za moderno srednje strukovno školstvo 21. stoljeća.

„Stvorili smo novu paradigmu strukovnog obrazovanja na što smo iznimno ponosni i jedni smo od prvih u Hrvatskoj koji smo uspješno realizirali projekt u roku, od ukupno 25 takvih projekata. Uz izgradnju pet školskih sportskih dvorana u općinama, ovo je zasigurno jedan od najvećih i najvažnijih županijskih projekata u sektoru obrazovanja u posljednjih nekoliko godina. Važno je istaknuti kako su Koprivnica i Đurđevac dobili mjesta izvrsnosti s moderniziranim srednjim strukovnim obrazovanjem koje je usklađeno s potrebama tržišta rada“,  istaknuo je Ljubić te dodao kako je cilj projekta skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada te se prilagoditi potrebama regionalnog gospodarstva.

Na konferenciji  je održana i prezentacija projektnih aktivnosti koje je predstavio voditelj projekta i pročelnik Darko Masnec, koji je naglasio kako je ukupna vrijednost ovog projekta oko 5,3 milijuna eura, od čega je Županija izdvojila 1,3 milijuna eura, dok je oko 4 milijuna eura bespovratnih sredstava.

„Što se tiče samih radova, vodili smo se principima zelene gradnje i korištenjem obnovljivih izvora energije te smo nabavili dizalice toplice i solarne elektrane. Također je nabavljena i najmodernija oprema koja je bila na tržištu, a koja je usklađena s onom u gospodarstvu. Cilj nam je bio da se skrati vrijeme od školovanja pa do punog iskorištenja u radnom procesu, tako da učenici nemaju godinu ili dvije prilagodbe“, kazao je Masnec te zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji projekta.

Foto: KKŽ

Skip to content