4.5 milijuna EUR za razminiranje područja uz granicu s BiH u Sisačko-moslavačkoj županiji

Konferenciji su nazočili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić, načelnik općine Dvor Nikola Arbutina i drugi.

Pozdravnim govorom okupljenima se obratio načelnik Općine Dvor koji je istaknuo da će općina Dvor ovim projektom dobiti 15 kilometara razminirane granice te da granica mora postati prednost, a ne mana.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje je naglasio da se od 2015. godine bilježi pozitivan trend porasta udjela europskih sredstava za razminiranje. Rekao je kako će se realizacijom ovog projekta ukloniti 22 minska polja čime će se doprinijeti i stvoriti preduvjeti za bolju i učinkovitiju kontrolu državne granice te istaknuo kako će razminiranje obavljati 26 hrvatskih tvrtki za razminiranje, ukupno oko 200 pirotehničara.   

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU se u svom govoru osvrnuo na uštede u javnoj nabavi koje su se u dogovoru s Europskom unijom pretočile u sredstva namijenjena razminiranju.

U svom obraćanju okupljenima župan Sisačko-moslavačke županije podsjetio je kako je Sisačko-moslavačka županija, uz Ličko-senjsku, najzagađenija minsko sumnjivim sredstvima te kako ima preko 75 kilometara kvadratnih sumnjivih područja. U ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prisutne je pozdravio pomoćnik ministara Damir Trut.  Rekao je kako razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji zasigurno predstavlja jedan od prioriteta Republike Hrvatske na polju sigurnosti. Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU naglasio kako je prepoznata sigurnost državne granice i žitelja općine Dvor, dok je ministar poljoprivrede u svom obraćanju rekao kako je razminiranje potrebno poljoprivredi i svim stanovnicima područja Dvora te naglasio da za razminiranje mora biti dovoljno novca svake godine.

Na kraju konferencije voditeljica projekta Gabrijela Subašić prezentirala je projekt „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Skip to content