Velika Gorica dobila Regionalni centar kompetentnosti i Poduzetnički inkubator

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – industrija 4.0 u Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici te posjetio novi VG Poduzetnički inkubator, istaknuvši da je taj grad inteligentno iskoristio EU sredstva za razvoj.

Otvarajući novi Regionalni centar kompetentnosti, koji je jedan od tri u Zagrebačkoj županiji u koje je ukupno uloženo 15,5 milijuna eura, premijer je kazao da ovakvim projektima Hrvatska nastoji biti spremna na nove izazove s kojima se suočavamo u svijetu brzog tehnološkog razvoja.

Istaknuo je da Četvrta industrijska revolucija mijenja zanimanja i radna mjesta te nas vodi u svijet budućnosti u kojemu već jesmo i nastojimo ga prepoznati i njemu se prilagoditi.

Dodao je da je Regionalni projekt kompetentnosti partnerstvo između gradova, Zagrebačke županije i države i svih njenih resora, a ovo ulaganje u strukovno obrazovanja jasan pokušaj da se osnaži trokut obrazovanja, gospodarstva i državnih institucija.

„Ovo je pravi primjer kako će učenici, zahvaljujući znanjima koja se stječu u Regionalnom centru kompetentnosti, izlaziti obrazovaniji nego generacije prije njih. I zato smo mi kao Vlada odlučili ići s ovim modelom takvih centara“, kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada prije nekoliko godina odlučila krenuti s modelom regionalnih centara kompetentnosti u pet područja. Uz strojarstvo tu su još elektrotehnika i računarstvo, zdravstvo, turizam i ugostiteljstvo i poljoprivreda. Naglasio je da su sredstva koja su alocirana za ova ulaganja su prilično velika te je dosad uloženo 260 milijuna eura za 25 regionalnih centara diljem Hrvatske.

Dodao je da su ti centri ravnomjerno raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj te da se time podiže razina obrazovanja, u što Vlada također dosta ulaže, podsjetivši i da su se iznosi stipendija u osam godina više nego udvostručili.

“Cilj je da svi mladi u Hrvatskoj imaju jednake šanse za moderno obrazovanje”, dodao je, izrazivši nadu se da će sve to i privući više mladih u strukovna zanimanja budućnosti.

Predsjednik Vlade sudjelovao je i na otvorenju Poduzetničkog inkubatora vrijednog 3,47 milijuna eura, od čega je čak 2,8 milijuna eura sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, a koji će uskoro objaviti natječaj za ulazak poduzetnika u njegovih 32 ureda na 2.000 četvornih metara.

Kazao je da je riječ o dobrom usmjeravanju novca Europske unije u ono što nedostaje mladima i poduzetnicima u tom gradu. Dodao je kako se vidi da u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji redovito ulažu u nove moderne projekte i prostore važne za gospodarstvo i da su dobro iskoristili Vladine mjere poreznih rasterećenja i druge porezne mjere da im rastu i prihodi i plaće.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Izvor: vlada.gov.hr
Foto: HINA

Skip to content