Velika Gorica: Nabavljeni podzemni kontejneri u sklopu projekta Waste no waste

Kontejneri će se instalirati u 10 zelenih otoka na području Grada s po jednim kontejnerom za odlaganje PET ambalaže, stakla i papira. Prednosti takve infrastrukture leže u iskorištavanju podzemnog umjesto nadzemnog prostora za sakupljanje otpada, a budući da je sadržaj kontejnera pod zemljom znatno se reduciraju i neugodni mirisi karakteristični za odlagališta, jer je otpad izložen isključivo nižim, podzemnim temperaturama. Poseban mehanizam na poklopcu svakog kontejnera onemogućava neovlašten pristup otpadu i devastiranje kontejnera, dok je s druge strane estetski ugodan i prilagodljiv okolišu.

„Uskoro započinje i instalacija kontejnera, koju očekujemo dovršiti do kraja lipnja”, rekla je Mirela Schreiber iz VG Poduzetničkog centra u ime projektnih partnera.

Ukupni budžet projekta NIJE ZA BACITI od 436.700 eura sufinanciraju Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva s ukupno 74,22%, te Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija, poduzetnički centar i ostali projektni partneri. Napori projekta usmjereni na podizanje svijesti o individualnoj odgovornosti građana u postupanju s otpadom, ovako dobivaju i konkretnu dimenziju. Naime, većina zelenih otoka s podzemnim kontejnerima će se postaviti u dvorištima osnovnih škola, u kojima je projektni tim udruge Zelena mreža aktivističkih grupa i poduzetničkog centra od kraja 2008. godine organizirao preko 20 radionica i multimedijalnih predavanja.

Više informacija o projektu na www.waste-no-waste.com.

Skip to content