Veliki izumitelj Nikola Tesla u Karlovcu dobio svoj muzej

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Karlovcu je svečano otvoren Nikola Tesla Experience Center (NTEC), projekt vrijedan 5, 85 milijuna eura, od čega je preko tri milijuna eura bespovratnih sredstava.

Predsjednik Vlade je naglasio kako centar kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam, te omogućuje mladima atraktivno stjecanje saznanja o Tesli.

“Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije”, poručio je Plenković.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić rekao je kako je projekt proveden bez ikakvih problema.

„Dolaskom na ovakva događanja mi zapravo tek vidimo što smo i kako napravili te različitost projekta sufinanciranih iz EU fondova,  danas je to otvorenje Nikola Tesla Experience Center-a koji će, vjerujem, postati značajan pokretač gospodarskog razvoja ove regije“, kazao je Jelić i dodao kako je SAFU na području cijele Hrvatske s korisnicima ugovorio 129 projekata vrijednih gotovo 217 milijuna eura kojima se ulaže u razvoj poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija te izgradnju i opremanje poduzetničkih inkubatora.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin naglasila je kako su generacije promišljale “što je Tesla u Karlovcu”.

“Sama sam prije petnaestak godina bila dio tima koji je htio obilježiti tri godine koje je Tesla tu proveo i školovao se u zgradi naše Gimnazije. Nismo htjeli spomen-ploču, trg, skulpturu i bistu, nego nešto više. Ovaj centar želi od svih nas napraviti bolje ljude”, zaključila je Furdek-Hajdin.

NTEC-om upravlja Poduzetnička zona Korana čija je direktorica Martina Marušić Britvec kazala kako centar neće svjedočiti samo o Tesli kao izumitelju i o njegovim izumima, nego i o njemu kao osobi, djetetu iz Smiljana i karlovačkom učeniku.

“Ovaj centar nas upoznaje upravo s čovjekom s vrlinama i manama, usponima i padovima. Opremljen je digitalnom interaktivnom tehnologijom koja posjetitelju omogućuje da samostalno istražuje centar i upoznaje Teslu, a pruža savjete i prostor poduzetnicima-početnicima”, rekla je Marušić Britvec.

Izvor: hina.hr

Skip to content