Za četiri centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju gotovo 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ugovore su s korisnicima, srednjim strukovnim školama koje su imenovane Regionalnim centrima kompetentnosti, potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Marko Pavić i ravnatelj SAFU-a, Tomislav Petric.

U sklopu poziva pod nazivom \”Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja\” novac je dodijeljen centrima kompetentnosti pri koprivničkoj Obrtničkoj školi, dvama centrima pri karlovačkoj Tehničkoj školi i Ugostiteljskoj školi u Opatiji.

To će osigurati infrastrukturu za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, što će omogućiti kvalitetniju stručnu nastavu i osigurati prostor u kojem će učenici stjecati nova znanja i vještine potrebne na tržištu rada. Projekti su potpora reformi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, rečeno je.

Svečanom potpisivanju ovih ugovora nazočila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je podsjetila na Odluku od prije dvije godine da strukovne škole budu nositelji centara izvrsnosti, što nije bila laka odluka, ali u ministarstvu su ustrajali na tome vodeći se idejom pomoćnika ministra za strukovno obrazovanja Vlade Prskala da to trebaju biti škole u koje se ide s ponosom.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić čestitao je školama i rekao da se one time približavaju potrebama tržišta, a ugovorena financijska sredstva dosegnula su gotovo 90 posto iskoristivosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odredilo je u srpnju prošle godine 25 centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za područja turizma, ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, te poljoprivrede i zdravstva, kojima je omogućeno povlačenje 1,3 milijarde kuna, što je najveće ulaganje u strukovno obrazovanje u povijesti Hrvatske, ističu u ministarstvu.

Centri su mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se uz osnovnu obrazovnu djelatnost osposobljava i usavršava za potrebe gospodarstva i tržište rada.

Temeljna obilježja centara su \”inovativne metode poučavanja i inovativni modeli učenja, učenje temeljeno na radu za učinkovitije uključivanje polaznika na tržište rada, uvažavanje potreba polaznika s teškoćama i drugih ranjivih skupina, omogućena vertikalna prohodnost za nastavak obrazovanja, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice\”.

Svaki od 25 centara može dobiti do 80 milijuna kuna za izgradnju, opremanje i razvoj suvremenih programa. Centri iz Koprivnice i Opatije dobili su po 30 milijuna kuna, a dva centra u Karlovcu 45 milijuna kuna.

Izvor: https://razvoj.gov.hr/

Skip to content