Za dogradnju luke Baška 41,2 milijuna kuna

Potpisivanju ugovora prisustvovali su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnik Općine Baška Toni Juranić, te čelnici više kvarnerskih lokalnih samouprava.

Projekt dogradnje luke Baška vrijedan je 41,2 milijuna kuna, od čega je 33,8 milijuna sufinanciranog iz Kohezijskog fonda Europske unije, šest milijuna osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a ostatak ŽLU Krk iz vlastitog proračuna.

Projektom je predviđena dogradnja postojećeg pristana kako bi se osigurala nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška te omogućili odgovarajući privez i sigurnost na vezu, za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Cilj ovog projekta, istaknuto je prilikom svečanosti potpisivanja, je smanjiti zakrčenost luke te podignuti kompletnu razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, kao i povećati broj komunalnih vezova te vezova za nautičare.

Ovo je četvrti projekt u Primorsko-goranskoj županiji, financiran iz europskih fondova, nakon Crikvenice, Unija i Cresa. Ukupno nam je na raspolaganju 710 milijuna kuna za slične projekte iz operativnih fondova EU, a do sad smo potpisali ugovore za 430 milijuna, u cijeloj Hrvatskoj, a do kraja godine očekujem da će biti potpisani ugovori u vrijednosti ukupnog iznosa koji nam je na raspolaganju.

Zbog velikog broja projekata izgradnje lučke infrastrukture, s pravom možemo reći da je riječ o renesansi hrvatske obale. Grade se rive, lukobrani, pristaništa, a mi koji živimo na moru i od mora, znamo koliko to znači, u bilo kom mjestu u priobalju ili na otoku.

Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva za 50,55 metara mjereno s vanjske strane, te produženje sekundarnog lukobrana, Male rive za 105 metara. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu ovisno o stanju vjetra. Dogradnjom primarnog i sekundarnog lukobrana omogućit će se kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška te podignuti razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija. Nova infrastruktura je osnovni preduvjet uspostave cjelogodišnje linije s ciljem jednostavnije komunikacije i putovanja s Raba prema administrativnom središtu – gradu Rijeci.

Izgradnja nautičkog dijela luke, gata, predviđena je u zasebnoj fazi projekta, za što su ishodovane odvojene građevinske dozvole. Projekt posjeduje svu potrebnu tehničku dokumentaciju, a postupak pripreme dokumentacije za javnu nabavu je već započet. Planirano trajanje projekta je najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.

Izvor: http://www.novilist.hr/Vijesti

Skip to content