Zagreb: Završen projekt "Jačanje institucionalne sposobnosti i usluga pripreme projekata"

Cilj projekta koji je počeo 14. siječnja 2008. godine bio je jačanje institucionalnih potencijala za planiranje, provedbu i nadzor pomoći Europske unije u svrhu bolje i učinkovitije iskoristivosti sredstava iz IPA-e te osiguranje bržeg usklađivanja s pravilima, strukturama i procedurama EU. O projektu “Jačanja institucionalne sposobnosti i usluga pripreme projekata” govorili su predstavnici svih tijela koja su u njemu sudjelovala, a državni tajnik i nacionalni IPA koordinator Hrvoje Dolenec kazao je kako je “projekt proveden na principu suradnje i aktivne uključenosti svih korisnika u aktivnostima projekta, čime je osigurano ostvarivanje ciljeva i održivost projekta”.

Marija Tufekčić, ravnateljica SAFU, objasnila je ulogu Agencije u provedbi projekta kao ugovaratelja, te  podsjetila na 218 milijuna eura koliko je dosada Hrvatska povukla iz EU fondova dodajući kako Hrvatsku očekuje ugovaranje programa IPA, za što je do 2010. alocirano 592 milijuna eura.

Šef Delegacije Europske komsije, Degert ustvrdio je da su ovim projektom ostvareni svi ciljevi i napomenuo kako Hrvatska danas mora iskazati sposobnost ne samo za punopravno članstvo u Uniji već i za planiranje predstavljanja i upravljanja projektima te sposobnost apsorpcije sve značajnijih sredstava koja će joj biti na raspolaganju nakon pristupa EU.

Rezultati projekta su trojaki. Tiskan je priručnik “Europski fondovi za hrvatske projekte” koji predstavlja sve dostupne financijske instrumente EU i mogućnosti financiranja za Hrvatsku. Ustanovljeni su načini pomoći operativnim strukturama IPA-e, resornim ministarstvima i državnim agencijama u svim fazama upravljanja projektnim ciklusom te je održano 175 dana treninga u kojima je sudjelovalo više od tisuću polaznika od kojih je 37 steklo znanja da kao treneri dalje prenose naučeno u programu.

Ugovorena vrijednost ovog projekta iznosi 1.306.025 eura, a ugovor je dodijeljen austrijskoj tvrtki  Metis GmbH u konzorciju s njemačkom tvrtkom GTZ GmbH.

Skip to content