Zajednički projekti Porezne uprave, IBM Hrvatska i Europske komisije

Riječ je o drugom završenom projektu u sklopu razvoja i uvođenja sustava VIES (VAT Information Exchange System) u Hrvatskoj, kojim je Porezna uprava uz pomoć Europske komisije te partnera IBM-a od prosinca 2007. do lipnja 2009. tehnološki modernizirala i uskladila svoj sustav o PDV-u s onim u EU.

IBM je novi kompjuterizirani sustav utemeljio na tzv. servisno orijentiranoj arhitekturi (SOA), što, kako se čulo, osim elektroničke razmjene podataka omogućava upravljanje s prekograničnim plaćanjem PDV-a i bolju komunikaciju s ostalim članicama EU-a, smanjenje administracije te povećanje učinkovitosti za trgovce i porezne djelatnike.

Sustav omogućava tvrtkama brzo dobivanje potvrda o PDV-u, središnjem uredu Porezne uprave rad sa snažnim on-line alatom za praćenje i kontrolu tijeka plaćanja PDV-a, a poboljšava i borbu protiv poreznih prijevara.

Projekt vrijednosti 1,9 milijuna eura s 25 posto je financirala Hrvatska, dok je većinu novca ili 75 posto izdvojila Europska komisija, kazao je na predstavljanju državni tajnik Ministarstvu financija i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo.

Naglasivši da je uvođenje VIES sustava jedan od najznačajnijih projekata za prilagodbu i pristupanje Hrvatske EU, Mladineo je istaknuo i da primjena tog sustava mora početi do ulaska u EU, a nada se da će biti i puno ranije.

Nakon što je prošlog tjedna završen twinning projekt o upravljanju VIES sustavom (vrijednost 1,5 milijuna eura) sa zemljom-partnerom Austrijom, te završetkom danas predstavljenog projekta (1,9 milijuna eura), Mladineo je najavio i treći, završni o sustavu VIES (1,5 milijuna eura), koji je već krenuo i trajat će oko godinu i pol.

Predstavnik Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi istaknuo je da je završetak tih projekata u Hrvatskoj, uz usklađivanje porezne politike prema duhanskim proizvodima, pridonijelo da je sada pregovaračko poglavlje 16.- Oporezivanje spremno za otvaranje.

Važnim je ocijenio i razvoj te testiranje softvera za primjenu VIES sustava, što je za hrvatske potrebe uspješno izradila tvrtka-partner IBM Hrvatska, koja je, po riječima glavnog direktora Kreše Perice, hrvatskoj Vladi zadnje četiri godine pružila podršku na nekoliko važnih tzv. e-goverment projekata. (Hina) 

Skip to content