Započela obnova zagrebačke vrelovodne mreže

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak , predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric nazočili su početku radova u zagrebačkim Dugavama.

„Činjenica je da je trend rasta gradova izrazito brz, a trenutno čak više od dvije trećine europskog stanovništva živi u gradovima, čime su gradovi postali nositelji gospodarskog i socijalnog rasta i razvoja. Ispunjenje gospodarskih i socijalnih ciljeva nije moguće ostvariti bez ciljanog pristupa, i tome se ogleda urbani pristup suradnje s gradovima kroz  ITU mehanizam, u okviru kojeg se financira ovaj projekt. HEP-Toplinarstvo najveći je distributer toplinske energije u Republici Hrvatskoj, a ovaj projekt dio je njegove višegodišnje revitalizacije vrelovodne toplinske mreže u Zagrebu“, izjavila je ministrica Nataša Tramišak

Novi vrelovod građanima će osigurati pouzdanu isporuku toplinske energije i tople vode te povećati pouzdanost isporuke uz smanjenu potrošnju goriva, što će se postići korištenjem moderne tehnologije polaganja predizoliranih cijevi. Cilj projekta je smanjenje toplinskih gubitaka, gubitaka nadopune pogonske vode za približno te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda. Navedeno će rezultirati manjom proizvodnjom toplinske energije u elektranama, a samim time ostvarit će se smanjenje emisija štetnih tvari u okoliš – do 2025. godine predviđa smanjenje emisija CO2  za 11 tisuća tona.

„Radi dugoročnog osiguranja pouzdane opskrbe, istovremeno provodimo još dva projekta u sklopu centralnog toplinskog sustava u Zagrebu, ukupne vrijednosti oko milijardu kuna – izgradnju novog visokoučinkovitog plinskog bloka za proizvodnju električne i toplinske energije te akumulatora topline na lokaciji Elektrane-toplane u Zagorskoj ulici. Ukupno je HEP grupa u posljednje tri godine iz Europe povukla sredstva u iznosu od gotovo milijardu kuna“, istaknuo je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Izvor fotografija: MRRFEU

Skip to content