Započinje obnova kuća na potresom pogođenom području: Potpisana dva vrijedna ugovora

Ugovore za projekte „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i  „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“,  potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i državni tajnik Gordan Hanžek.

„Preduvjet za konstrukcijsku obnovu, kako višestambenih zgrada, tako i obiteljskih kuća, je ukloniti ove objekte koji su oštećeni do tog stupnja da prijete sigurnosti ljudi. Do sada smo na području Sisačko-moslavačke županije uklonili 102, a trenutno se uklanja 18 objekata s najvišim stupnjem oštećenja“ , naveo je potpredsjednik Vlade Tomo Medved i kazao kako je primarni cilj stvoriti sigurne preduvjete za povratak 20 tisuća korisnika obiteljskih kuća u njihove domove prije nove sezone grijanja.   

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je kako se radi o obnovi državne imovine, koja će služiti za stambeno zbrinjavanje onih obitelji i stanovnika potresom pogođenih područja koji se nalaze u lošijem socijalnom i ekonomskom položaju.

 „Obnova obiteljskih kuća odnosi se na minimalno 300 obnovljenih obiteljskih kuća koje trebaju biti rezultat provedbe ovih aktivnosti i dodatno minimalno 200 izgrađenih novih zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih jedinica“, objasnila je ministrica Tramišak, navodeći da se radi o šest lokacija na području Petrinje, Gline i Topuskog.

Ministrica je dodala da postoji mogućnost raspisivanja još ovakvih poziva ako zahtjevi za ovakav oblik stambenog zbrinjavanja budu iznad onoga što je osigurano putem ova dva ugovora, kao i mogućnost gradnje novih višestambenih jedinica u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

 Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric je zahvalio ministrici Nataši Tramišak i državnom tajniku Hanžeku na brzoj realizaciji: „U roku od tri mjeseca pripremili ova dva vrijedna ugovora i već smo operativno krenuli sa pripremom dokumentacije za javne nabave.“

„Na području Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije je trenutno u provedbi 108 ugovora koje aktivno provodimo s našim korisnicima. Zadnjih pet mjeseci aktivno i prioritetno radimo da ti projekti ne stanu, nego da završe na vrijeme i da im kao Središnja agencija budemo potpora“, naglasio je ravnatelj Petric.

Državni tajnik Goran Hanžek je rekao da je započet postupak nekonstrukcijske obnove na objektima označenim zelenim naljepnicama, gdje je do sada prijavljeno 6490 obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Skip to content