Zatvaranje projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za primjenu automatizirane razmjene podataka pribavljenih analizom DNA i daktiloskopskih podataka“

Provođenje projekta započelo je u rujnu 2017. i trajalo je 14 mjeseci, a proveli su ga Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Litvanski policijski forenzični znanstveni centar. Ovim 1,2 milijuna eura vrijednim projektom ojačana je učinkovitost Ministarstva unutarnjih poslova RH na području međunarodne policijske suradnje, razvijeni su protokoli za automatiziranu analizu DNA, automatiziranu razmjenu DNA i daktiloskopskih podataka te je provedena edukacija forenzičnih stručnjaka radi stvaranja preduvjeta za implementaciju Prümskih odluka.

Ukupna vrijednost projekta od 1,2 milijuna eura odnosila se na 600 tisuća eura za nabavnu komponentu u okviru koje je provedena nabava i implementacija robotičke opreme (kao tehnički preduvjet) dok je vrijednost Twinning komponente u okviru koje je provedena edukacija forenzičnih stručnjaka i razvijene su metode i radne upute za automatiziranu analizu DNA, automatiziranu razmjenu DNA i daktiloskopskih podataka bila također u vrijednosti od  600 tisuća eura. Ovim projektom hrvatska policija dobila je snažan alat za borbu protiv kriminala što posebice dokazuje činjenica da je od početka korištenja bilo više od 490 međunarodnih pogodaka kojima je identificirano 180 dosad neidentificiranih uzoraka DNA u Hrvatskoj. Također, identificirano je 130 neidentificiranih uzoraka iz zemalja s kojima Hrvatska zasad razmjenjuje podatke, a u 140 slučajeva utvrđeno je da je ista osoba počinila kazneno djelo u Hrvatskoj i u nekoj drugoj zemlji.

Pomoćnik Mayka istaknuo je da je ovo bio jedan od najzahtjevnijih projekata koje je CFIIV „Ivan Vučetić“ implementirao u posljednjih nekoliko godina.

Dovršetkom ovog projekta Hrvatska je u potpunosti usvojila Prümske odluke što je jedan od preduvjeta za ulazak u Schengensko područje.

Skip to content