Zatvoren CARDS 2004 Twinning projekt za zaštitu bilja

 

Projekt je proveden uz stručnu pomoć zemlje partnera, Velike Britanije, a njime se želi razviti dio službe biljnog zdravstva nadležan za poslove stručne ocjene i registraciju sredstava za zaštitu bilja kroz usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Miroslav Božić, ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, istaknuo je kako još jedan uspješan projekt omogućuje transfer znanja zemalja članica EU u Hrvatsku.

Udio Ministarstva poljoprivrede u takvim projektima raste iz godine u godinu, tako da je u 2007. sudjelovalo s 15 posto u korištenju alociranih sredstava EU, naglasio je Božić.

Hrvatsko zakonodavstvo na području zaštite bilja potpuno je usklađeno s EU, tako da je sve ono što je zabranjeno u zemljama EU zabranjeno i kod nas, napomenuo je voditelj projekta Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Najznačajniji dio posla za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 12 dovršit ćemo do kraja godine, najavio je Mikolčić, čime bi hrvatsko zakonodavstvo na području poljoprivrede bilo usklađeno s pravnom stečevinom EU.

Partner Ministarstvu poljoprivrede na projektu bila je britanska Uprava za sigurnost pesticida, vladina agencija odgovorna za kontrolu sredstava za zaštitu bilja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posljednjih godina ta je Uprava osigurala edukaciju većini novih članica EU, te zemljama kandidatima. (Hina)

Skip to content