Zatvoren projekt „Pripreme za uspostavu ureda S.I.Re.N.E.“

Projekt je za cilj imao provedu pripremnih aktivnosti policijskih snaga u RH za uspostavu ureda S.I.Re.N.E. te osigurati učinkovitu razmjenu informacija u sustavu SIS-a (Schengenski informacijski sustav), a sve u skladu sa zakonodavstvom EU.
Voditelj projekta Marijo Rošić iz MUP-a RH rekao je kako je u projektu S.I.Re.N.E., koji je počeo 21. siječnja ove godine, sudjelovalo 45 stručnjaka iz ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, financija, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i državnog odvjetništva, dok je nositelj projekta u ime MUP-a Uprava kriminalističke policije. 

Voditelj projekta države članice EU-a Claudio Schettini rekao je da to što će Hrvatska biti korisnik SIS-a za Italiju znači nove funkcionalnosti i nove procedure, a šef izaslanstva Europske komisije u RH Vincent Degert naglasio je da su ovdje povezani pojmovi slobode i zaštite sigurnosti jer se ljudi žele osjećati sigurno. – To područje slobode ne smije biti zloupotrijebljeno i zato mora biti kontrolirano – zaključio je Degert. 
Filip Dragović, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose MUP-a RH, rekao je da je projekt u vrlo kratkom vremenu ostvario vrlo dobre rezultate. – Sama sposobnost RH i MUP-a da u potpunosti primjeni pravnu stečevinu EU – velika je čast. Iako je implementacija pravne stečevine samo jedan od kriterija za članstvo, to je veliki korak u približavanju Hrvatske Europskoj uniji – zaključio je Dragović.

Skip to content