Zatvoren Twinning projekt TARIC za pripremu hrvatske carine za ulazak u EU

Radi se o projektu koji priprema hrvatsku carinu za uvođenje jedinstvene carinske tarife nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Jedinstvena carinska tarifa će se kod nas početi primjenjivati s danom ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, bez prethodne pripreme.

To je jedan od tri twinning projekata Carinske uprave, a austrijski stručnjaci prenijeli su svoja znanja i iskustva hrvatskim kolegama preko radionica, seminara i studijskih putovanja, istaknula je zamjenica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić.

Glavni je cilj pomoći Hrvatskoj da razvije i implementira sustave potrebne Carini za povezivanje s informatičkim sustavima EU-a, kako bi se omogućila razmjena podataka.

Kako bi hrvatski sustavi bili usklađeni s EU-ovim, mora se razviti integrirani tarifni sustav upravljanja koji će povezivati nekoliko sustava, među kojima je i TARIC.

U sklopu projekta implementiran je hrvatski tarifni sustav, kompatibilan TARIC-u i drugim bazama podataka vezanim uz tarifu.

Provedene su i organizacijske promjene u Carinskoj upravi koja je usklađena s pristupnim zahtjevima i nacionalnom strategijom za implementaciju interoperabilnosti koje je odredila EU. (Hina) 

Skip to content