Završen CARDS projekt borbe protiv krijumčarenja oružja

Projekt, vrijedan 850.000 eura, počeo je lani u rujnu, a u njemu je sudjelovalo 30 nizozemskih i 150 hrvatskih policijskih stručnjaka.

U sklopu projekta izrađeni su prijedlozi za izmjenu Zakona o oružju, uveden je sustav IBIS (međunarodni balistički identifikacijski sustav), razvijen je akcijski plan za označavanje oružja, obučeno osoblje i nabavljena oprema.

Projekt je omogućio Centru za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” da se prijavi za akreditaciju Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji kako bi dobio certifikat kojim će njegovi rezultati vještačenja biti priznati u EU i razvijenim zemljama.

Paolo Berizzi iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj rekao je da što prije žele vidjeti novi Zakon o oružju.

Ustvrdio je kako je važno demonstrirati sve administrativne kapacitete Vlade i MUP-a za zatvaranje pregovaračkih poglavlja. “Ovo treba gledati kao poboljšanje na tom putu”, kazao je Berizzi, podsjetivši kako je u posljednjih nekoliko godina završeno više projekata s MUP-om i Ministarstvom pravosuđa.

Krajni je cilj poboljšati uvjete života i u tom smislu borba protiv organiziranog kriminala poboljšava standard i stvara trajno područje sigurnosti i pravde, zaključio je Berizzi.

Ravnatelj policije Vladimir Faber rekao je da je Hrvatska, osim kao zemlja podrijetla ilegalnog oružja, prepoznata i kao tranzitna zemlja za krijumčare oružja. Ustvrdio je da u Hrvatskoj još uvijek ima dosta ilegalnog oružja, dio kojega se koristi za kriminal, iako je MUP proveo više akcija prikupljanja oružja.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić rekao je da je cilj staviti ilegalno oružje pod kontrolu te da su spremni krenuti u još jedne izmjene Zakona o oružju kako bi strože kažnjavali osobe s ilegalnim oružjem. Iskorjenjivanje ilegalnog oružja pridonijet će sigurnosti u Hrvatskoj i EU, kazao je. (Hina)

Skip to content