Završen projekt „Centar održivog razvoja“ Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je ponos što u Međimurju postoji  znanstvena institucija kao što je MEV kojem je sada i u formalnom smislu dodana ‘najsjajnija zvjezdica’ koja se zove Centar održivog razvoja.

„Gledajući u budućnost, promišljamo ne što će biti sutra, već za tri, pet ili deset godina i shvaćamo koja je vrijednost, značaj i potencijal Centra održivog razvoja. Takav centar može dati važnu potporu gospodarskoj zajednici, akademskoj zajednici i pozicioniranju Međimurja na kartu regija koje imaju znanstveno-istraživačke centre. Metalska jezgra kao prvi znanstveno-istraživački centar u vlasništvu neke jedinice regionalne samouprave uz Centar održivog razvoja daje jedno svjetlo na kraju tunela i budi optimizam u transformaciji ukupnog gospodarstva u stvaranju radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću“, rekao je Posavec.

Pomoćnik ravnatelja SAFU-a Matija Kikelj kazao je kako je zadovoljstvo biti dio inovativne priče koja se stvara u Međimurju.

„Ostvaren je značajan korak prema znanstveno-istraživačkoj infrastrukturi koja treba Međimurskoj županiji kao županiji znanja, a i MEV je pred ciljem da postane prva znanstveno akreditirana ustanova na području županije“, izjavio je Kikelj.

Prodekan za razvoj Međimurskog veleučilišta dr. sc. Bruno Trstenjak je konstatirao kako su Centru održivog razvoja dobili četiri laboratorija s vrijednošću opremanja 2,7 milijuna kuna – to su laboratorij biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike te proširene stvarnosti.

Opremanjem navedenih laboratorija unaprijedila se kvaliteta obrazovanja i istraživanja za potrebe gospodarstva, pojačala se mogućnost suradnje Međimurskog veleučilišta u Čakovcu s drugim istraživačkim institucijama i poslovnim sektorom, kojima će biti omogućeno korištenje novoopremljenih laboratorija. Također, osigurana je istraživačko – razvojna infrastruktura koja će poslužiti za provedbu temeljnog, industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja.

Izvor: sjever.hr

Skip to content