Završen projekt "Cro Compete"

Područje zaštite tržišnog natjecanja bilo je jedno od prioritetnih područja Vlade RH u pregovorima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Tijekom dvije godine trajanja projekta unaprijeđena je transparentnost u području dodjele državnih potpora te su poboljšani mehanizmi zaštite slobode tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Tijekom projekta održano je 17 seminara za predstavnike lokalne vlasti i poslovne zajednice u desetak gradova diljem Hrvatske, dvije međunarodne konferencije o tržišnom natjecanju te su provedena dva istraživanja javnog mnijenja. Istraživanja su pokazala znatno povećanje  informiranost poslovne javnosti, studenata i lokalne vlasti o politici tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj. U U aktivnosti na projektu bilo je uključeno 515 studenata sa šest hrvatskih sveučilišta (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula), 464 predstavnika lokalne vlasti i poslovne zajednice, te 1000 građana.

Projekt CroCompete pokazao je da i dalje ima puno posla na jačanju kapaciteta za uspješno provođenje politika tržišnog natjecanja i  državnih potpora u RH, prije nego Hrvatska postane punopravna članica Europske unije. I dalje treba jednakim intenzitetom provoditi aktivnosti jačanja politika tržišnog natjecanja i državnih potpora. Posebno je važno nastaviti informirati lokalne vlasti, poslovnu zajednicu i studentsku populaciju o politikama tržišnog natjecanja i nadzora državnih potpora, kako bi se što bolje pripremili za sudjelovanje na zajedničkom tržištu EU, što ih očekuje u skoroj budućnosti.

Skip to content