Završen projekt "Kuća baranjskog kulena"

Vrijednost projekta je 12,5 milijuna kuna od čega je 10,6 milijuna kuna sufinancirano kroz bespovratna sredstva.

Na početku obraćanja ministrica Tramišak je pohvalila projekt kroz koji se malim proizvođačima  i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućava nastavak proizvodnje nadaleko poznatog i autohtonog baranjskog proizvoda.

„Kada govorimo o kontekstu povlačenja sredstava iz fondova EU, na području Belog Manastira, zaista mogu reći kako je ostvaren veliki broj projekata u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna. To govori o jednom novom zamahu u razvoju cijele Baranje i Belog Manastira. Možemo reći kako je projekt integriranoga razvoja demografskog i socijalnog oporavka, Belog Manastira i Općine Darda, koji zajedno provode taj program, zasigurno ispunio svoju svrhu“, izjavila je ministrica MRRFEU-a tijekom svog obraćanja.

Ravnatelj SAFU-a Petric rekao je kako je  na području grada Belog Manastira ugovoreno 19 projekata ukupne vrijednosti više od 121 milijuna kuna.  

„Kuća baranjskog kulena jednim je dijelom tvornica kulena, a drugim turistička prezentacija koja će biti poticaj svim  proizvođačima svinja i proizvođačima kulena po čemu je Baranja i poznata“, pojasnio je Petric te dodao kako je SAFU s  korisnicima dosad najviše projekata ugovorio upravo na području OBŽ – ukupno 108 projekata, vrijednih 2,2 milijardi kuna.

Predstavljajući projekt, župan Osječko – baranjske županije Anušić, istaknuo je: „Otvaranje ove kuće je još jedan korak prema želji za brendiranjem naše Slavonije i Baranje kao najjače kontinentalne turističke destinacije. Ovo je još jedan poticaj tome. Novac koji koristimo iz europskih fondova preko SAFU-a i Ministarstva je jedna zajednička priča koja rezultira dobrim projektom. Kulen je naša specifičnost, naš autohtoni proizvod i kao takav – on treba prijeći granice Hrvatske i Europe, a i svijeta.“

Gradonačelnik Belog Manastira Rob, naglasio je kako je konačno došlo vrijeme da od jednog ruševnog objekta nastane jedna lijepa priča koja će predstavljati Baranju, Beli Manastir i OBŽ na karti  proizvođača baranjskog kulena i ustvrdio: „Ubuduće ćemo proizvođače pozivati u ove moderno uređene industrijske prostore i pomoći im pri dobivanju  veterinarskog broja i svega onoga što im je potrebno za brendiranje i klasiranje svog proizvoda, kako bi konačno došli u poziciju da od malih, kućnih proizvođača i prodavača na kućnom pragu, postanu ozbiljni i komercijalni proizvođači baranjskog kulena.“

Završno je dodao kako postoji ogromna potražnja za vrhunskim brendom,  kulenom od crne svinje, kulen kobasicom, kulenovom sekom i poznatom slaninom koji će se sada moći proizvoditi u novim pogonima.

Skip to content