Završen projekt PHARE Twinning 2005 – implementacija Novog kompjuteriziranog provoznog sustava

Također se želi ojačati operativne kapacitete hrvatske Carinske uprave na području projektnog menadžmenta i potpore informatičkim projektima vezanim uz NCTS.

Primjenom NCTS-a ubrzat će se prekogranični promet, smanjiti carinska procedura, olakšati trgovina i uštedjeti vrijeme za gospodarstvenike, te ojačati borba protiv krijumčarenja i carinskih prijevara, istaknula je pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić.

Završetkom PHARE Twinninga 2005 ukupna vrijednost projekata financiranih iz pretpristupnih fondova EU koje provodi Carinska uprava popela se na 18,25 milijuna eura, napomenula je Kadić.

Glavni partner za provedbu projekta bila je austrijska carina, a suradnju austrijskih i hrvatskih stručnjaka pohvalio je i ravnatelj Carinske i porezne uprave Austrije Wolfgang Nolz.

NCTS se u EU primjenjuje od 2003. a radi se o informatičkom sustavu, koji uključuje i carinske postupke, za pojednostavljenje postupka provoza robe za koju nije naplaćen carinski dug kroz zemlje EU i članice EFTA-e.

S obzirom da je NCTS obavezan unutar Europske carinske unije, sve zemlje buduće članice dužne su ga primjenjivati od prvog dana pristupanja EU. (Hina) 

Skip to content